Det er med ideer som med små barn. Man liker sine egne best!

Pippi

Å drive egenutvikling uten å ta et oppgjør med egne fordommer vil neppe fungere godt. Den største av alle fordommer er å påstå at vi ikke har fordommer. Da er veien til selvinnsikt lang. Enkelte fordommer er tilsynelatende tidløse.

Torleif Lundquist

I boken “Odd Børretzens beste” beskriver Børretzen  Fædrenes Arv . Han hevder at inntil få år siden har Nordmannen det meste av sin livsholdning, meninger, holdninger og overbevisninger med seg på ryggen nedarvet fra sine forfedre. Her er noen av punktene.

"Ord er som byggesteiner. De kan nyttes til borgbygging eller brobygging" David Kvebæk Foto: Ingrid

«Ord er som byggesteiner. De kan nyttes til
borgbygging eller brobygging»

David Kvebæk
Foto: Ingrid

 1. Tale er sølv, men taushet er gull.
 2. Norske politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører er ærlige I motsetning til utenlandske (også svenske) politikere, funksjonærer, politifolk, kelnere og drosjesjåfører som er korrupte, løgnaktige, maktsyke og pålitelige.
 3. Norske skiløpere er best I Verden, og hvis utenlandske (f.eks) svenske går fortere enn de norske, kommer dette av at de enten har brukt anabole steroider og/eller får betalt av staten, eller at de norske har smurt seg bort eller spist noe de ikke har tålt.
 4. I Norge er det bare tyver som stjeler, mens I utlandet stjeler alle hvis du ikke passer godt nok på kofferten din.
 5. Norsk mat er egentlig den eneste maten som  er egnet som menneskeføde.
 6. Alle nordmenn er individualister
 7. Det er grunn til å se med mistro på elektronisk databehandling og fjernsynsovervåking
 8. Du blir ikke lykkelig av å være rik.
 9. Man bør drikke vann til maten.

Børretsen konkluderer med at vi har kassert, kvittet oss med punktene 2,4, og 9.

Life

Kathrine Aspaas skriver I boken “Raushetens tid” om hvordan vi plasserer mennesker I “bokser” ut fra vårt bilde av verden. Hun gir oss en øvelse om hun kaller:

Ømhetens griseøvelse”
«Lek med tanken på hvilke personer eller menneskegrupper du ikke har så mye til overs for. Forestill deg dem som mennesker med lengsler, frykt og drømmer. Slik kan vi gradvis bevege oss ut av boksen overfor hverandre”.

Kunnskap og klokskap
Klokskap er noe mer enn kunnskap. Kunnskap er noe du kan lese deg til, mens klokskap må du leve deg til. Jeg velger noen ganger DENNE strategien: La meg “sove på det” til I morgen. Dette er noe jeg har lært gjennom erfaring at kan være nyttig. Som person kan jeg være utålmodig og trekke raske konklusjoner. Noen ganger er det riktig, andre ganger er det feil. “Å sove på det “gjør at jeg får litt ekstra tid til å kjenne etter om mine antagelser er riktig. OG jeg får ekstra tid til å innhente mer informasjon!

Torleif Lindquist skriver I boken sin “Under overflaten” – Våre kunnskaper er livets verktøy, mens vår evne til å være kloke er å finne riktig type verktøy. Den faglige vet mye, den kloke kan benytte det han vet. Kunnskap er faget, klokskapen er selve livskunsten. 

Kom gjerne med innspill og kommentarer 🙂 

2 tanker på “Det er med ideer som med små barn. Man liker sine egne best!

 1. No har eg skrive ned Life is too short i boka mi, der gullkorn får plass.David Kvæbek sine ord kopierte eg til fjellcoachens blogg i dag, der ho har eit fint innlegg om ei bro og «bruer».

  «Klokskap er noe mer enn kunnskap. Kunnskap er noe du kan lese deg til, mens klokskap må du leve deg til.» Eg les mykje, både i den virituelle verda ( finn kloke mennesker, som kan gi meg påfyll :)) og med to permar mellom hendene,men det hjelper lite om eg ikkje omset kunnskapen til det gode for andre,- og meg sjølv.
  «Å sove på det», eit godt råd i mange tilfeller.

  “Ømhetens griseøvelse”,-Nydelig.

  Du delar raust andres idear også du 🙂

  Marieklem med takk for påfyll

 2. Marie, Takk for tips til blogg å følge 🙂 Jeg leser også mye, har alltid likt å lese og har mye forskjellig i bokhylla mi. Finner ofte inspirasjon til innlegg i bøkene mine. Det kan være et sitat eller en setning som setter tankene mine i sving.

  «Life is too short» – hva skjer rundt neste sving? Det vet vi ikke. Heldigvis, men likevel viktig å «gripe dagen» .

  Deling av kunnskap ser jeg bare på som positivt. Alle «stjeler» vi litt her og der og setter i sammen med det vi har av kunnskap selv. Kontinuerlig læring. Vi blir aldri utlært. Heldigvis 🙂 Ha en fortsatt strålende dag Marie.

  Klem fra Ingrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s