En mann er allerede halvt forelsket I enhver kvinne som er villig til å lytte til han!

mannogkvinne.0«Naturen har gitt oss to ører og en munn, hvilket forteller oss at vi skal lytte mye og tale mindre»

Psykologen Elton Mayo hevder at en venn som virkelig tar seg tid til å lytte til våre problemer, kan forandre vårt syn på verden. MEN hva er så en GOD lytter?

Å lytte er noe mer enn å bare være stille og se interessert ut.

Å lytte er å anstrenge  seg for å høre etter hva som blir sagt.

Det er å være oppmerksom.

Det er å høre ord og føle deres betydning.

Det er å oppdage følelsen av hva de prøver formidle.

I ukeavisen ledelse leser vi at det er mulig å trigge større forandringer ved å lytte til folk, enn ved å kommandere dem. Vil du forandre er det beste å inspirere til forandring og for å få det til, hjelper det å være en god lytter.

I boken “Hva kjennetegner en god leder”, skriver John Wareham at kunsten å lytte kan endre holdningen både hos tilhørerne og til den som snakker. Og når noen virkelig lytter til oss, hender det av vi hører hva vi egentlig sier. Bare dette kan få oss til å forandre holdning uten at tilhørerne sier et ord. Dyktige ledere er alltid nøye med at de forstår hva den andre personen sier, for selv om de tilslutt vil velge å si seg uenig, vil de være sikre på at de vet hva de sier seg uenig i.

John D. Rockefeller sa: “ Jeg vil betalt mer for evnen til å omgås andre mennesker enn for noen annen evne I denne verdenen”

blablaHva skjer I ditt hodet når du opplever å ikke bli lyttet til? Mens du forteller en historie sitter personen som du trodde lyttet til deg og svarer på en mail eller tekstmelding ? Eller personen  snur seg og starter å snakke med noen andre før du er ferdig å snakke?

Ingen hyggelig opplevelse, og en føler seg ganske dum, ikke sant?

Eller ubetydelig? Oversett?

Hvordan lytter du?

Er du tilstede og “hører etter”, eller er tankene dine et helt annet sted?

Jeg må innrømme at til tider kan jeg være en dårlig lytter. Etter en travel dag på jobben med mange hjern I ilden, kan det ofte være vanskelig å “koble over” etter endt arbeidsdag. Noen som kjenner seg igjen?

Min måte å løse dette på kan være å gi beskjed – når jeg husker det – eller noen minner meg på at jeg ikke hører etter…… Gi meg 5-10 min så er jeg klar. Ofte skal det ikke mer til for å “riste” av seg de tankene som svirrer rundt. Det er min opplevelse. Jeg er så klar for å være tilstede I øyeblikket, høre etter og konsentrere meg om hva som blir sagt.

Noen andre innspill fra artikkelen I ukeavisen ledelse er at vi er i forsvar når vi lytter. Er vi i dette moduset, forbereder vi gjerne våre egne motargumenter mens den andre snakker.

Lytter du for å løse problemer? Hvis folk ønsker din løsning, er dette en fin tilnærming, men husk at folk kan bli frustrerte og føle seg misforstått hvis du tilbyr løsninger de verken ønsker eller trenger. Jeg tar meg selv I dette mange ganger, kommer med innspill og forslag istedet for å stille spørsmål.

When-people-talk-listen-completelyNoe av det som kan få frem slike gode lyttesituasjoner, er åpne spørsmål som dette:

–        Hva tenker du om dette?

–        Hva betyr dette for deg?

–        Hva vil du gjøre med dette?

Lytt til ditt indre jeg:

Husk også at den mest betydningsfulle person man kan lytte til, er en selv, og vår mest betydningsfulle oppgave er å utvikle et øre som virkelig kan høre hva vi sier.

Emerson skrev: En mann bør heller rette blikket mot det lysglimtet som blusser opp i hans sinn innenfra, enn å la seg blende av visdommen til skalder og profeter. Likevel ser han straks en annen vei, fordi lyset er tent i han selv. I alle geniale verker gjenkjenner vi våre egne tanker. De kommer tilbake til oss med en fremmedartet stråleglans. Det finnes ikke noe viktigere enn dette vi kan lære av store kunstverkene. De lærer oss å rette oss etter våre egne spontane uttrykk, selv om det er et kor av stemmer utenfor oss selv som vil ha oss til å gjøre noe annet. 

 

2 tanker på “En mann er allerede halvt forelsket I enhver kvinne som er villig til å lytte til han!

  1. Veldig bra, og ikke minst et viktig innlegg. Dette opplever jeg ofte med flere personer. Kanskje at noen holder på med mobilen mens jeg snakker, og en vet jo at det er vanskelig å få med seg to ting på en gang. Når du må fortelle det hele på ny føler en seg både oversett og uinteressant. Så dette er nok noe de fleste kan relatere seg til – og prøve å bli bedre på. Faktisk lytte, ikke bare høre etter.

  2. Ja, og jeg møter meg selv i døra hele tiden når det gjelder dette. Når jeg velger å skrive om dette, er det også for å minne meg selv på hvor viktig dette er 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s