Vi ler ikke fordi vi er lykkelige, vi er lykkelige fordi vi ler!

IMG_2920

En god latter forlenger livet

Ja, I humoren finner vi en fantastisk ressurs. Den kan være en helt nødvendig egenskap når problemer skal takles og sorger skal bearbeides. Evnen til å pirre smilemusklene har avgjørende betydning for motivasjon og livsglede. Latter er et spontant emosjonelt utbrudd som kan forekomme når man ser noe som er komisk eller «lattervekkende», og i sosiale situasjoner hvor den leende ønsker å bli akseptert.

Hvor ofte ler du I løpet av en dag?

Hva er latter og hva gjør den med oss?

Minst ti typer latter

Selve latteren fremkommer som et uttrykk for glede, forundring eller aksept, ofte med hørbar lyd. Den kan fremkalles av en spøk eller en vittig kommentar, kiling eller annen stimuli. Hvis latteren blir svært sterk kan den utløse tåreflod, og også moderat hodepine og muskelsmerte på grunn av den fysiske belastningen.

Pikene på busstasjonenMen det er ikke nødvendig å være glad for å le. Forskerne har beskrevet minst ti forskjellige lattertyper. Bare en av dem kommer av humor; det er når vi ler fordi vi synes noe er morsomt. De andre formene for latter skyldes ikke nødvendigvis at vi oppfatter noe som morsomt.

Latteren vil ofte være et hjelpemiddel for mennesker til å klargjøre deres sosiale interaksjonsmønstre, og gir en følelsesmessig kontekst i konversasjon. Latter synes noen ganger å være smittsom, og det at en person ler medfører at andre som observerer situasjonen responderer på tilsvarende vis, med latter. Sosial latter er en slik type latter. Da ler vi gjerne når andre ler, uten at vi oppfatter hva de ler av.

Av og til ler vi også en ondskapsfull latter, eller vi kan le når vi er litt redde. Mange som er redde for å fly, ler eller kommer med gledesutbrudd når flyet lander trygt på bakken.  Les gjerne mer på nysgjerrigper. 

Guu så løye det va, eg lo så eg grein! Hørte du den låtten, HU va kje heilt goe seie eg bare. 

Eg truddde eg sko døy ! Eg lo så eg fekk gangsperr i magen og kjevene.

Ikje få meg te å le, eg har ledd så møye at eg har  vondt!

Ord og uttrykk brukt for å fortelle at vi hadde en opplevelse som var utrolig morsomt.

Se Siv Jensen får latterkula I Nytt på Nytt!

Har du opplevd å være I en situasjon der du for alt I livet ikke klarer å holde inne latteren? Helt forferdelig, du vet at det ikke er passende å le, men hele deg holder på å boble over. Når du I tillegg møter blikket til noen som har den samme opplevelsen, må du jobbe knallhardt for å “holde deg I skinnet” og kvele latteren!

Tre gode råd for stive lattermuskler hentet fra Nysgjerrigper

Si a- og i-lyder. Det stimulerer positive følelser

Sett en penn på tvers i munnen (vær forsiktig!). Det setter smilemusklene i aktivitet.

Le av deg selv!

Visste du at

latter krever bevegelser fra 15 ulike ansiktsmuskler?

Barn ler oftere enn voksne, men det betyr ikke at de har større sans for humor enn voksne Kan du teste dette?

Første søndag i mai er «Verdens latterdag». Det er den internasjonale latterbevegelsen som har bestemt dette.

Latteren får bukt med alt, den er det sterkeste av alle våpen sa Francois Voltaire

William James sa: Vi ler ikke fordi vi er lykkelige, vi er lykkelige fordi vi ler

Helt tilslutt; Kos deg med Hege Schøyen som Værdame

 

2 tanker på “Vi ler ikke fordi vi er lykkelige, vi er lykkelige fordi vi ler!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s