Din mat er din medisin!

Utfordringer venter ikke.
Livet ser seg ikke tilbake.
En uke er mer enn nok tid til å avgjøre
hvorvidt vi godtar vår skjebne eller ikke.

Paulo Coelho

Selv om mat er livsviktig for oss og en del av «det gode liv», er det flere og flere som av ulike årsaker blir syk av maten de spiser.

Gluten og melkefri muffins er ikke daglig kost til frokost og heller ike vanlig å finne når en inntar frokosten på hotell!

Gluten og melkefri muffins er ikke daglig kost til frokost og heller ike vanlig å finne når en inntar frokosten på hotell!

Av helsemessige årsaker har jeg siden 2003 levd på en gluten og melkefri diett. For ti år siden var det få alternative varer å få tak i, men i 2013 er det et hav av muligheter til å lage god mat med gode råvarer. Rema1000, Meny, Coop er alle kjedebutikker med et godt utvalg av alternativ til melkeprodukter og glutenholdige varer.

Min erfaring er at det i 2003 var lite veiledning å få av leger og andre spesialister når det gjalt kosthold, det var derfor viktig for meg å ta «styringen» og innhente informasjon og øke mitt kunnskapsnivå. Jeg gikk derfor igang med å ta flere kurs innen kostveiledning for å lære mer om hva jeg kunne spise for å få i meg nødvendig næringsstoffer. OG jeg kan forsikre deg om at jeg spiser MYE GOD MAT!

Her lages viltgryten til den årlige høstfesten! Karamellpudding til dessert som alltid!

Her lages viltgryten til den årlige høstfesten! Karamellpudding til dessert som alltid!

Etterhvert har jeg utviklet noen egne oppskrifter. Noen av disse vil jeg dele med dere via bloggen. Kanskje har DU noen av de samme utfordringene som meg, eller kanskje har du en god venn/venninne du ønsker invitere på god mat og så er du litt usikker på hva du kan servere.

STILL SPØRSMÅL /GI BESKJED

Er du vert/vertinne ønsker du vel at alle gjestene din skal like maten du serverer og aller helst ikke bli syk av den? Spør gjesten din på forhånd hva han/hun kan spise/ikke spise. Er du den som ikke kan spise alt, ring vertinnen/verten på forhånd og spør hva de skal servere. Dette fungerer som regel meget godt.

Gluten og melkefri eplekake

Gluten og melkefri eplekake

OG skal du invitere barn må du være ekstra påpasselig at barnet for noe det kan spise. Ingenting er verre for et barn enn å komme i selskap og ikke kunne spise noe. Tenk for en følelse. Mange har fortalt meg at de sender kaker og annet med barnet for at de skal få noe de kan spise. Tenk hvis det var ditt barn…….

Skal du ut på restaurant, gi beskjed på forhånd så blir du overrasket av alt de kan trylle fram. Ikke vær redd for å prøve noe nytt ! Det er ikke alle matrettene som kan «oversettes» til glutenfrie og melkefrie erstatninger. Jeg opplever ofte å få spesialbehandling og blir servert nydelig og dekorativ mat som også de andre ville hatt. Alt jeg kan spise, kan de aller fleste av mine gjester spise, men jeg kan ikke spise alt de kan spise.

DESSERT

Kanskje den største utfordringen dersom du ønsker noe annet en frukt og sorbet. Jeg elsker karamellpudding og deler derfor denne med dere. Oppskriften har jeg «stjålet» av Fedon Lindberg fra en av hans kokebøker. Min oppskrift er tilsatt flere egg og rørsukker istedet for fruktose. Jeg brukte tidligere soyamelk, men har byttet den ut med rismelk med stort hell.  Jeg langtidssteker den, mens Fedon bruker høyere temperatur og kortere steketid.  Min karamellpudding smaker derfor bedre enn Fedon sin.

MERK at når du bruker fruktose, er det større risiko til å svi sukkeret enn når du bruker vanlig sukker. Fruktosen har jeg derfor erstattet med rørsukker (brunt) Dette er ikke så raffinert som vanlig sukker og smaker like godt.

Karamellpudding

Melkefri Karamellpudding200 g rørsukker
2-3 ts vann
1 liter rismelk
10 egg
1 ½ ts vanilijesukker

Stekes i vannbad i ovn ved 125 grader i ca 2 ½ time – eller til den er en fast pudding

Smelt ca 100 g av rørsukkeret sammen med vann (ca 2 ss) i en stekepanne. Øk varmen og rør til det er lyst karamellfarget. Hell karamellen i en avlang kakeform og drei den rundt så den blir jevnt glasert. Kok opp melk med vanlijesukker. Avkjøl melken litt.

Visp eggene med resten av fruktosen og hell  melken i mens du visper. Hell blandingen i den glaserte formen og stek puddingen i vannbad i ovnen til den er fast. Avkjøl puddingen helt, helst 5 timer i kjøleskap, gjerne til neste dag.

Dypp formen et øyeblikk i varmt vann og hvelv den over på serveringsfat. Server gjerne med friske bær til.

Karamellpuddingen kan stekes i porsjonsform. Beregn da kortere steketid.

Nyttårsaften serverte jeg denne med rørte bringebær. Smakte aldelse nydelig

Lykke til og nyt karamellpuddingen for den er god!

Din mat er din medisin – Hippokrates

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s