Mestring

«Du er helt vidunderlig»  står det på koppen jeg fikk av mine skjønne ungdommer  til jul.du er helt vidunderlig

På plass på kontoret drikker jeg kaffe av den hver morgen. Som dere ser en den rosa og det er ikke vanskelig å bli glad med en slik velkomst

Hva motiverer deg?  Min mann og jeg hadde en  fin prat på vei til jobb og forskjellene på hva som motiverer oss er ikke så store.

Bli inkludert, påvirke egen hverdag, delaktig i beslutninger og ikke minst mestring av oppgaver og utfordringer er noen av de viktigste stikkordene.

Mestring; for meg handler noen ganger om å teste grenser for hva jeg kan klare. I mange år hadde jeg en drøm om å løpe maraton, og jeg har alltid beundret de som har viljestyrke til å gjennomføre et løp på over fire mil. Løping har aldri vært mitt favorittgren når jeg skal trene. Egentlig liker jeg ikke å løpe i det hele tatt, spinning, zumba, styrke, skigåing – bortoverski og svømming, men løping – NEI. Så hvorfor løp jeg halvmaraton i Oslo i september 2011 og hvordan klarte jeg motivere meg til å løpe over 20 km?

For meg handler det om å teste grenser. Jeg har fulgt med på slankekrigen – «the biggest looser» , og jeg må si at deltakerne virkelig imponerer meg med utholdenhet, viljestyrke og MOT til å teste ut grensene sine med millioner som tilskuere – så dermed var valget gjort. Kunne de klare det, skulle jeg klare halvmaraton i første omgang!!

Jeg har vært så heldig å få høre Ingvard Wilhelmsen ved flere anledninger. Han er en norsk lege og professor med hypokondori som spesialfelt. Wilhelmsen er spesialist i indremedisin, fordøyelsessykdommer og psykiatri og har skrevet flere bøker, blant annet «Kongen anbefaler» – holdninger for folket. I boken spør han Kong Harald om det ikke var vanskelig å slutte å røyke – nei sa Kongen, det som var vanskelig var å bestemme seg. Etter det var det lett.

Å ta et valg innebærer konsekvenser, det å ikke ta et valg innebærer også konsekvenser. For meg ble konsekvensene at ved å melde seg på halvmaraton, måtte jeg endre atferd  – altså måtte  jeg trene løping ofte og lenge nok til at jeg kunne  gjennomføre løpet.

« Det sitter i hodet. Du kan være i rå fysisk form. Du kan ha de beste skiene. Du kan ha skutt som en skarpskytter i de siste løpene. Du kan ha vunnet Ol – gull, VM – gull og utallige verdenscupløp. Du kan være den utøveren alle frykter. På denne bakgrunnen kan du innbille deg at du er best. At du kan vinne på autopilot. Så feil kan du ta, om du ikke har det med deg i hodet» – Ole Einar Bjørndalen i boken Lev Motivert av Øyvind Hammer.

En av mine yndlingsbøker – derav tittelen til bloggen. En arbeidsbok for deg som vil leve motivert. Les mer på www.hammerkoden.no

Hvordan det gikk da jeg løp maraton kan du lese mer om en annen dag

4 tanker på “Mestring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s