Hva er motivasjon?

Det handler om at uansett hva du vil, uansett hvem du vil skal gjøre det og uansett av hvilken grunn du vil det skal skje;

Det begynner med motivasjon

Hva er så motivasjon og hvor finner vi den? Kan vi kjøpe den på Rema?  Hvilken farge har den? Kan  vi motta den i posten?

I leksikon beskrives motivasjon, psyk., som en generell term innen psykologien som angir drivkreftene bak atferd, hvilke behov en gitt atferd tilfredsstiller, el. hvilke mål den er rettet mot. Hver hovedretning innen psykologien har hatt hvert sitt syn på motivasjon. Et moderne syn anerkjenner at både biologisk betingede behov, kognitive og emosjonelle faktorer (både bevisste og ubevisste) og forhold i omgivelsene (sosial læringsteori) påvirker menneskelige motivasjonsprosesser.

Alle motiveres på forskjellig måte og ingen kjenner deg bedre enn det du gjør. Du vet best når du har en brennende glød for en oppgave og dermed også hva som fikk deg til å føle slik. Du nyter å utføre arbeidet, motiveres av oppgaver som du blir helt fanget av og glemmer tid og sted og fokuserer utelukkende på oppgaven som skal utføres.   Du gleder deg over å få vanskelige utfordringer og er opptatt av å oppleve egen mestring i møte med de virkelig vanskelige oppgavene. Du har medvind i seilene, surfer på toppene og fikser det meste.

Genuin entusiasme og engasjement er «smittende» for oss flest.

Andre ganger styres motivasjonen av søker etter incentiver, bedre lønn, bonus, avspassering, ”what`s in it for me?” Hvorfor skal jeg gjøre dette? Det kan være at vi ønsker å få anerkjennelse for det vi gjør og, eller styrke den sosiale posisjonen vår. Vi bruker frykt som motivasjon. I filmen ”Ringenes Herre” ser vi Hobbiten Frodo se i speilet til Galadriel og han ser i fremtiden hva som vil skje hvis han ikke klarer oppdraget med å ødelegge ringen.

Vi bruker ordet ikke mer enn vi er klar over. Ofte overfor barna våre når vi forteller dem hvordan vi ønsker de skal oppføre seg eller hva de skal gjøre. Vi sier ikke glem å gjøre leksene, ikke glem pliktene dine, ikke kle deg så utfordrene, de buksene får du ikke gå med og så videre, de fleste av oss kjenner oss igjen her tror jeg.

Opplever du noen ganger å pådra deg et par ”strafferunder” på morgenen etter en diskusjon/krangel med barn eller samboer? ”Strafferundene” drar du med deg videre ut over dagen.

Motivasjon er ferskvare. Drar du hjemmefra en morgen med motivasjonen på topp og du irriterer deg over køen eller andre ting så kan det være nok til at motivasjonen forsvinner før du er kommet deg dit du skal.

I boken ”kreativ optimisme” har Halldor Skard skrevet flere dikt. Dette er ett av de.

STASTEINER

Stoppere er værbitte steiner.
Hindringer på din vei.
Kjempestore steiner er sta.
De klamrer seg fast til jorda,
Og rikker seg ikke frivillig.

 Kjør slalom rundt stopperne.
Bli uovervinnelig som håpet.
Eller bruk meisel og hammer.
Kjemp deg gjennom den hardeste granitt.
Bortenfor finnes en verden
Som venter på sin erobrer.

 Å være motivert er en fantastisk følelse. Det bobler i kroppen av energi, arbeidslyst, engasjement, besluttsomhet og glede. Når du har overskudd av motivasjon kan du dele med andre. Når du har underskudd påvirker du andres motivasjon negativt. Motiverte mennesker er ofte positive og oppfattes derfor som behagelige å være sammen med. Du smitter alle med ditt humør og positive innstilling til livet. Uansett hvor du befinner deg i livet, om du studerer, jobber, er hjemmeværende eller pensjonist, så er det oppgaver som skal løses og dager som skal leves. Når du er motivert sikrer du at de rundt deg smittes av noe som er verdt å smittes av.

Mange lar omstendighetene avgjøre hvordan de har det. Hvis ting går av seg selv har de det bra, men hvis det dukker opp ubehagelige situasjoner så har de det ikke bra. Det betyr at om de har gode eller dårlige dager i stor grad avhenger av omstendighetene rundt dem. Det er dårlig vær, regner ute, det er mørkt ute, jeg har ingen å gå tur med, så det blir sofatjeneste istedenfor. Ved å ta ansvar for eget motivasjonsnivå vil du selv avgjøre hvordan du har det uavhengig av hva som skjer med deg.

Du ble født med tom hjerne, uten meninger, holdninger eller tanker. Du visste ikke om du skulle hate eller elske slanger, om du kom til å stemme rødt, grønt eller blått, eller om du kom til å foretrekke norsk eller italiensk mat. Du kom til en verden uten holdninger om hva som er rett eller galt og uten religiøs eller politisk overbevisning. Det du har i hjernen i dag er tillært på en eller annen måte og alt som er lært kan læres om. Alt du har i hjernen er der fordi du oppfatter det som sannheter. Hvis du ikke hadde trodd på det, hadde det ikke vært der.

Du vandrer på undringens vei
Klarest ser du tilbake når du står alene.
Ingen lever stort uten en skramme.
Det er noe du helst ikke vil miste.
De vare sporene etter venner.
Den optimistiske væremåte.
Og drømmereisene til fantasia.

 Det – og de underlige landskap i deg.
Som skygger på sneen i måneskinn
Når vinden visker ut dine skispor.
Kanskje ubegripelige for andre,
Når du står og balanserer på drømmene.
Det er ingen grunn til å mimre for mye.
Heller ikke stryke noe av livets tavle.

 

Du kan vokse hele livet eller skrumpe.
Bare død fisk følger alltid med strømmen.
Minneboken er full av store og små hendelser.
Kreativitet gir livet snert.
Gleden er et resultat av dine valg.
Forventninger til fremtiden former livet.
Husk å snu deg rundt til takk,
Med et ”vi skal klare det” smil på lur. 

MINNER – Halldor Skard

Det er ikke hva som skjer med deg, men hvordan du reagerer på det som skjer, som avgjør hvordan du har det. Du kan selv velge hvordan dagene dine skal være.

For å kunne velge må du sette deg i førersetet. Om du kommer på jobben og sjefen eller en kollega er humørsyk (som vanlig), kan du bli irritert og få en dårlig dag, eller du kan heve deg over det med et smil og tenke, det er hans problem, ikke mitt, for jeg skal ha en flott dag.

Hvem er det som bestemmer over ditt liv? Det er selvfølgelig deg! Burde du stille mindre krav til deg som leder for livet ditt, enn du gjør til sjefen på jobben?

Jeg synes at en kvalitet en leder bør ha, er evnen til å motivere de han eller hun skal lede. En motiverende leder er for meg en som ser det jeg er flink til, og som sier det til meg. Lederen ser også hva jeg trenger bli bedre til, og forteller meg det. Det viktige er at jeg blir vurdert i lys av mine gode sider og egenskaper. Lederen skal hjelpe meg å bli god.

Det motsatte er en demotiverende leder; en som først og fremst ser feilene mine og påpeker dem, gjerne i offentlighet og som aldri er fornøyd uansett hva jeg gjør.

La meg stille dere et ledende spørsmål:

Hvis dere kan velge; vil dere ha en motiverende eller demotiverende leder?

Svaret er innlysende, kan du velge vil du selvfølgelig ha en motiverende leder.

Når du da prater med deg selv, om deg selv, hva slags leder er du da; en motiverende eller en demotiverende leder?

Selvbildet ditt reflekterer hva du mener og synes om deg. Er det positivt? Hvordan prater du til deg selv? Påpeker du ofte for deg selv hva du er flink til? Eller har du en tendens til å se feilene først? Sammenligner du deg som regel med andre som er bedre når du gjør ting bra?

Er du en motiverende eller en demotiverende leder når du leder den viktigste personen i ditt liv: deg selv?

Hvis ikke du, som kjenner deg selv best, kan se det beste i deg, hvordan kan du forvente at andre skal se det? Virker det ikke rimelig at du må kunne se det selv for at andre skal kunne se det?

Det å tenke positivt i praksis betyr å tenke positivt når du føler at du har grunn til å tenke negativt. Det å tenke positivt når du har vunnet 7 millioner i lotto er å reagere naturlig på det som skjer rundt deg. Å se muligheten når du krasjer bilen etter at du har mistet jobben, det er positiv tankegang i praksis.

Går det an å være positiv hele tiden?

Hvis man med å være positiv mener å ha et konstruktivt tankesett hele tiden, er svaret ja. Det er ikke nødvendig å leve etter et destruktivt tankesett. Men hvis man mener om det går an å ha et liv uten nedturer og problemer, så er svaret nei. Livet er likt for alle, det er hvordan man håndterer det som er forskjellig. Å være positiv gjør det enklere å håndtere det vanskelige som dukker opp.

Du kan bli lei deg, såret, gå gjennom læringsprosesser og ha tøffe dager, men dårlige dager og nederlag er noe du velger. Hvilke kriterier har du for å få et nederlag eller en dårlig dag? Er det nederlag hver gang du ikke når et mål eller mislykkes? I så fall stiller du ekstreme krav til deg selv. Ingen lykkes hver gang. Det å feile er en del av prosessen for å lykkes.

Du må tørre å feile. Du blir ikke husket for det urettferdige som skjedde med deg, men du huskes for måten du reiste deg på og gikk videre.

Å VÆRE STERK

Jeg kan klatre uten hender
Jeg kan fornemme uten øyne og tale uten munn
Jeg kan være med og stoppe flommen
Jeg kan reise til fremmede planeter 

Å være sterk er
Å ta ansvar
Å prøve det umulige
Å tåle tapet
Å beholde håpet og aldri gi opp
Å se fakta i øynene selv om de er harde
Å godta at det tar tid å forandre

 Å være sterk
er å tro
At jeg kan forandre
At min innsats

Gjør en forskjell

Takk til Øyvind Hammer for inspirasjon i boken lev motivert. Les gjerne mer om Øyvind Hammer og «Hammerkoden» http://hammerkoden.no/

1 tanke på “Hva er motivasjon?

  1. Tilbaketråkk: Genuin entusiasme og engasjement smitter! | levmotivert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s