Motgang er en del av det å leve!

IMG_1627Alt fungerer supert, du surfer på bølgetoppene,og det finnes ikke en eneste sky på himmelen!  

Oppladningen til eksamen har gått strålende. På jobben suser det inn med spennende oppgaver, karrieren din skyter fart, du har funnet din livsledsager. Livet er bare herlig dere, ikke sant?

Ut fra intet, uten at du er forberedt, skjer det noe og fra bølgetoppen ramler du langt ned I bølgedalen! Du blir syk og må stå over eksamen, eller du gjør en skikkelig brøler på jobben som kunden er meget misfornøyd med. Kjæresten slår opp med deg, og du må finne deg en plass og bo. Livet er for kjipt ikke sant?

Da jeg ble ansatt i min første lederjobb som 22 åring, sa en av mine ledere til meg: Ingrid, når alt fungere på sitt beste og ting går av seg selv, vær da forberedt på at noe kan skje, så er du bedre rustet til å takle motgangen når den kommer!  

Noen sier at motgang gjør deg sterk. Motgang er noe vi alle støter på før eller senere i større eller mindre grad. Motgang gjør oss robuste slik at vi klarer å takle det som kommer senere i livet. Motgang er en del av det å leve.

Dette betyr ikke at du trenger dvele med tanken og lage deg store bekymringer I livet, men det kan kanskje være lurt å tenke gjennom hvem man kan søke hjelp hos dersom problemene skulle tårne seg opp. Livet er for det fleste ganske greit, men knirkefritt er det ikke for noen. Det er hvordan du takler motgangen som betyr noe. Min erfaring er at dersom du har tro på at du er I stand til å løse problemet, vil pågangsmotet og motivasjonen hjelpe deg til å overvinne motgangen. Skriv gjerne ned hva du sliter med og still deg selv noen spørsmål for å sortere ut hva problemt består i:

  • Hva er problemet?
  • Hva skjedde?
  • Hvor alvorlige og hvor sannsynlige er konsekvensene jeg frykter?
  • Har jeg ressurser til å takle det?
  • Kan jeg dele det opp og løse en ting om gangen?
  • Er det noen som kan hjelpe meg?

Min erfaring er at når en har kunnskap og kjenner til hva stressede situasjoner gjør med oss, kan situasjonen håndteres bedre.

Ifølge Anne Marte Pensgaard ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, viser det seg at de som har opplevd motgang, og som har håndtert det på en konstruktiv måte, har mindre stress i kroppen, de får bedre treningseffekt og de har en sterk opplevelse av mestring. Og den følelsen er faktisk veldig viktig.

Man lærer å ha en positiv holdning til det som skjer. Å vite at ting som regel går bra til slutt, gir styrke. Man presterer faktisk bedre etterpå. Man lar seg ikke knekke så lett.

 

1 tanke på “Motgang er en del av det å leve!

  1. Tilbaketråkk: Vi må tro på at forandring er mulig for at forandring skal skje! | Levmotivert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s