Hva betyr vennskap for deg?

Alle gode ting blir enda bedre hvis du kan dele de med en venninne

Alle gode ting blir enda bedre hvis du kan dele de med en venninne

En stemme jeg stoler på, som kaller på smilet og får meg til å føle trygghet. Vennskap og omtanke  er grobunn der lykken kan utvikle seg. Sympati, empati og ærlighet er viktig i et vennskap. For meg og sikkert for deg også,  er det viktig å ha noen på min side når jeg har det vanskelig. Ettersom vi i utgangspunktet også er et sosialt vesen er det viktig å ha selskap av noen.

Åse -Marie Nesse sier det så fint: «Legg di hand i mi hand, så er vi sterke saman. Så er vi svake saman. Så er vi saman» 

Hvorfor trenger vi vennskap?

«Den som stryker vennskap fra sitt liv, tar solen fra verden», skrev Cicero, den romerske statsmannen. Moderne sosialforskning bekrefter hvor viktig fellesskapet er for velværet: Bånd til andre er en av de få ytre faktorer som under praktisk talt alle omstendigheter øker livskvaliteten, slik blant annet den engelske sosialpsykologen Michael Argyle har vist.

Lider en under ensomhet,  eller en ikke kommer så godt ut av det med sine omgivelser, kan det være vanskelig å oppleve gode følelser. Dersom et menneske er totalt ensomt, kan det føre til depresjoner og psykiske problemer. Noen sier at at den som har venner lever lenger.

Vennskap er et av de ord som vi sjelden definerer, men som har opptatt mennesket til alle tider. Vennskap kan utvikle seg mellom to eller flere mennesker som omgås og trives i hverandres selskap, og som gjerne har noe til felles, for eksempel i form av interesser. Møter du noen du liker, inviterer du kanskje vedkommende til et måltid, en lunsj, middag, pils eller kaffe. Noen reiser du på ferie sammen med, og samler opp minner og gode historier som dere forteller hverandre om igjen og om igjen, år etter år.

Hva legger DU i ordet vennskap?

Dette spørsmålet stilte jeg til følgerne mine på twitter og på facebooksiden til Levmotivert. Her er noen innspill:

En som tar del i mine gleder, trøster meg når jeg er trist og redder meg fra mine feiltrinn

Respekterer deg for den du er. En man trives sammen med og stoler på

Vennskap er gjensidig respekt og toleranse. Lytter til hverandre. Holder på informasjon

Gråter og ler med hverandre og støtter hverandre

Et medfølende uttrykk, et oppmuntrende blikk, en vennlig hånd

En som skjønner når det er tid for å tie,
for ganske enkelt å sitte der og være sammen med meg

Får meg til å le de dagene jeg knapt husker hvordan jeg gjør det

Trygghet, glede, balanse mellom å lytte og prate, ærlighet

Når det gjelder gode relasjoner som vennskap må selvrefleksjonen gi dem innhold.

Hvem er mine venner og hvorfor?

Hva slags vennskap tilbyr jeg mine venner?

Hva mener jeg med vennskap og hvordan avgrenser jeg dette?

Hva investerer jeg i mine vennskap?

 

 

For meg er vennskap er en langsomt voksende plante som trenger omsorg og gjødsel for å trives.

OG det er vel forskjell på å ønske seg et vennskap og å oppleve et vennskap?

Hva betyr vennskap for deg?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s