Hva gjør du egentlig når du gjør ingenting?

BiiSmztIUAAeMJT.jpg-largeSpør deg selv, hva er viktigst, å pusse opp huset eller nyte livet mens du ennå kan? Hvis svaret er oppussing, er det jo bare å gå igang? Hvis du kjenner pulsen stiger når du tenker tanken på oppussing, skal du kanskje gjøre ingenting istedet? Eller du skulle vasket rundt kjøkkenet, ryddet i garasjen eller bakt en kake ? du kjenner stresset bare bygger seg opp inni deg. Tiden strekker ikke til.

Da kan det kanskje være greit å minne seg selv på at det er viktig å slappe av. Jeg tror at det er noe av det nyttigste du kan gjøre for helsen din. Og det å oppleve glede istedet for vondt stress er den beste medisin. Så kanskje skal du hvile og gjøre ingenting istedet?

Men hva gjør vi egentlig når vi gjør ingenting?

Å gjøre ingenting er også god medisin sa Hippokrates.

Jeg spurte mine to unge voksne barn, hva betyr det å gjøre ingenting?

 • Å gjøre ingenting er å gjøre noe som ikke er fornuftig som å sitte helt rolig og zappe på TV en uten å egenlig se på noe eller følge med, bare la tankene flyte fritt
 • Sitte på bussen uten å høre på musikk, høre hva folk sier uten at du prøver å høre etter  – da gjør du ingenting
 • Det er stor forskjell på å tenke og å la tankene vandre. Når tankene vandrer gjør du ingenting
 • Sitte med PC en – surfe på nettet, snakke med folk, høre på musikk, se på serier, det er å gjøre ingenting
 • Det er sjelden du gjør ingenting, absolutt ingenting, sier de til meg, da sitter du jo kun å ser i taket.
 • Når du gjør ingenting er du ikke aktiv, du konsentrere deg ikke aktivt om å gjøre noe eller tenke på noe spesielt og du er heller ikke fysisk aktiv. Går det an å gjøre ingenting?

Da våre barn var små, hørte jeg med jevne melllomrom, å mamma, eg kjede meg sånn. Eg har ingenting å gjør på! Ja, så fint sa jeg, det er deilig å kjede seg.

Jeg tror det er sunt å kjede seg litt, gjøre ingenting. I en av barnebøkene jeg leste, jeg tror det var om Albert Åberg; sa han noe sånt:

Det er fint å kjede seg for det blir så gøy når jeg slutter å kjede meg!


Å gjøre ingenting

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFor meg å gjøre ingenting er å ligge på sofaen å gjøre ingenting og å se på filmer eller serier.  Jeg kan sitte i godstolen å lese en god bok, da gjør jeg heller ingenting.

Ligge på en solseng og gjøre ingenting, nyte strålende fra solen som varmer kropp og sjel. Høre på musikk, da gjør jeg heller ingenting, lar tankene vandre fritt og gjøre ingenting.

I perioder er jeg kjempeflink å gjøre ingenting. Jeg kan sitte i godstolen en laaang søndag morgen og ikke gjøre noen ting. Lese aviser på nettet, drikke kaffe og spise sjokoladekake til frokost, oppdatere meg på artikler som jeg ikke har fått lest, jobbe med blogginnlegg. egentlig skulle jeg vasket huset, luket i hagen, hatt en løpetur, ryddet i kjøkkenskapene, ja, du vet.

I dag etter jobb har jeg gjort ingenting. 75 minutter med yoga og nå koser jeg meg i stolen, blogger og gjør ingenting. Og så er det så deilig å gjøre ingenting, men i all verden, hvor ble det av dagen?

Går du rundt med tanker om at du må gjøre noe nyttig, eller så kaster du bort tiden din?

Hvile er viktig

IMG_0926Det hjelper kroppen å restituere seg, samle tankene og la hode og kropp nullstille seg. Det å slappe av er ikke så lett som det høres ut som. Når gjøremålene står i kø, er det en kunst å koble av. Selv om du innerst inne vet at det nettopp er ro og avkobling du trenger mest, er det vanskelig å finne tid. Kunsten hvile kan læres. Det aller viktigste kan kanskje være å lære seg å si nei? Du rekker ikke å gjøre alt, så prioritering må til.

Ferien nærmer seg. Har du lagt mange planer for alt du skal gjøre, eller skal du gjøre ingenting og bare slappe av? Hva gjør DU, når du gjør ingenting?

Noen tips til å finne roen i kroppen:

 • Sett deg godt til rette i en god stol og ha begge bena godt plantet i gulvet.
 • Pust rolig og dypt inn gjennom nesen og sakte ut gjennom munnen.
 • Bruk et par minutter til å legge merke til hvordan bena kjennes mot underlaget og ta en sakte «skanning » av kroppen. Kjenn hvordan det egentlig kjennes – fra topp til tå.

Eller så kan du prøve yoga, mindfullness eller noe annet som hjelper deg. Og gjør du ingenting, gjør du egentlig ganske mye.

 

34 tanker på “Hva gjør du egentlig når du gjør ingenting?

 1. I dag har jeg brukt dagen til helt andre ting enn det jeg skulle ha gjort. Jeg føler dagen har vært bortkastet og får bare dårlig samvittighet når jeg tenker på hva jeg skulle ha gjort, kontra det jeg har gjort. Brukt dagen på ingenting i form av klesvask, strikking, avslappning foran pc’en, høre på musikk.. Og jeg burde ha lest på eksamen nå som jeg hadde formiddagen fri.. Det hender ofte at jeg legger skylden på helsen min, ‘jeg er syk, så da får jeg ikke til å konsentrere meg uansett…’ Selv om det ikke er en unnskyldning så er det ofte jeg ikke klarer å konsentrere meg om noe som jeg burde. Blir vel veldig lett stresset og da er alt annet mye lettere å fokusere på.

  Så å gjøre ingenting i min forstand hjemme, er å sitte ved pulten med pc’en og surfe og høre musikk eller sitte og strikke med en god te i koppen. Da kobler jeg ut 🙂

  • Takk for tilbakemelding Tanita-Lovise 🙂 Har du forsøkt yoga? Jeg bruker yoga for å «resette» meg, det hjelper utrolig på stressfølelsen og konsentrasjonen. Når jeg har det skikkelig travelt, mye som skal gjøres, hodet er så fullt, en skulle tro det ikke var plass til flere tanker – tar jeg en pause og gjør litt yoga. Effektivt for meg 🙂

 2. Takk for fin bloggpost. De gangene jeg gjør aller mest ingenting er på mine løpeturer rundt vannene i Stavanger. Da flyter alt fritt rundt oppi hodet. Utrolig hvordan det gir energi og overskudd 🙂

  • Takk for tilbakemelding Øyvind 🙂 Og løping gir overskudd og energi. I tillegg sover jeg så godt på nettene når jeg har trent, enten det er løping eller yoga 🙂

 3. Nyttig bloggpost Ingrid. Jeg har slitt med å tillate meg og ikke gjøre noe, men nå er det verdifull tid. Det gir meg energi 🙂 Jeg er forhindret fra å løpe på grunn av helsa nå, og det har vært en stor sorg fordi det var litt av livet mitt før. Nå må jeg finne andre ting, men det er noe med å få gjøre ting man liker godt, det er litt lettere å gjennomføre. Ønsker deg en god dag 🙂

  • En god dag til deg også Trine 🙂 Viktig å finne balansen, og når helsa forhindrer oss til å gjøre ting vi pleier gjøre er det godt at en klarer å finne andre ting som en koser seg med og gir energi og glede 🙂

 4. Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

 5. Meningsløst å gjøre ingentig, men det passer trolig til den «nye» sittegenerasjonen, og til slutt ender man opp som «ingenting»…

  • Hei Bjørn, 1000takk for at du leser og tar deg tid til å legge inn kommentar. Setter pris på det. Og jeg håper det er leeenge til vi skal gjøre absolutt ingenting 🙂 Ønsker deg en fortsatt fin uke

  • Med sittegenerasjonen, mener du kanskje fravær av fysisk aktivitet? Jeg tolket det mer som pause fra alt stresset og stimuli mange nærmest drukner seg med i dag. Kanskje høyt stressnivå ift egne mål og forventninger fra samfunn/grupper/individer kan være en bidragsytende faktor til prokrastinering?

 6. Dette syntes jeg var utrolig godt skrevet..

  Å du har så rett så rett… Jeg er nok av typen som gjerne skulle gjort noe hele tiden, og det gjör jeg ofre også… til min sambos store fortvilelse.. men jeg er også riktig god til og slappe av innen sove dags.. Det å gjöre ingenting er nok mer kraft fullt enn mange forstår.

  Takk for god lesning!

  • Tusen takk til deg Christian 🙂 Så flott at du likte innlegget. Kommentarer fra leserne gir meg masse inspirasjon til å skrive. I dag har vært en slik dag hvor jeg har gjort noe hele tiden, og da er det ekstra godt å sitte ned i godstolen og senke skuldrene. Ha en fortsatt fin uke

 7. Hva gjør jeg når jeg gjør ingenting?
  Bra innlegg Ingrid, Så kjekt at du brukte bildet fra Casa Malmin 🙂
  Det er når jeg våkner tidlig en søndags morgen og mann, hund og katt fremdeles sover, og jeg finner fram lørdagens avis og en god kopp grønn te. Da blir avisen, Stavanger Aftenblad, lest fra perm til perm ( hvis man kan kalle avisen for perm 🙂 ) og inni mellom kikker jeg ut vinduet og ser på været, skyene, hører fuglene kvitrer og lar tankene vandre. Ren nytelse for sjelen 🙂
  «Nyt livet, du får det ikke i reprise» er mitt motto 🙂
  Ha en fin dag!

  Klem fra din søster 🙂
  Det er

 8. Jeg vil si at ingenting var det jeg gjorde de dagene jeg var syk med streptokokker og halsbetennelse. Lå bare i sengen og gumlet paracet som om det skulle vært godteri.

  Ingenting er det jeg gjør når kommer på togstasjonen og det er 5 minutter til toget skal gå.

  Vil forsåvidt si at det er forskjell på å gjøre noe nyttig, gjøre noe avslappende og det å gjøre ingenting.

 9. Det å gjøre ingenting tror jeg blir stadig viktigere, med alle stimulansene vi har rundt oss. I en tid der avhengighet til mobil, pad’s, Facebook osv begynner å bli en folkesykdom, vil kanskje den neste nye trenden bli nettopp det å fri seg fra alt stresset og stimulansene, og rett og slett fokusere på ro og balanse i seg selv?

  Ett av de beste ferieminnene fra i fjor, var da vi tok ungene med på tur på en Turistforeningshytte. Uten mobildekning, ingen elektronikk i mils omkrets, og vi måtte ut i bekken for å hente vann. Fullstendig ro, flott natur. Ungene ELSKET det! Alt fokus var på hverandre, og bare det å vite at moblen lå igjen i bilen var avslappende i seg selv 🙂

  Jeg gikk på kurs i Mindfulness i fjor, og kan varmt anbefale det til alle som har stress og uro i hverdagen. Det var verdifullt å lære teknikker for å ta pause fra alt og bare fokusere på seg selv, og gi kropp og sjel litt ro og fred innimellom.

  • Tusen takk for innspill og deling av erfaringer Håvard. Vi trenger alle ro og en pause fra stresset. Jeg er sikker på at det som fungerer for deg, helt sikkert fungerer for andre også 🙂

   mvh Ingrid

 10. Jeg dagdrømmer ofte om Mars, ISS, og romfart. Spesielt hvis jeg leser en artikkel på nettet, eller ser på star trek. Ahus ser på dette som en sykdom, og når jeg var innlagt kastet jeg bladene om verdensrommet fordi de tvangsovertalte meg at det var sykdom. Men nå er jeg tilbake til normalen igjen, og fortsetter å lese om verdensrommet, og dagdrømmer.

  En gang skal jeg dra til Mars i en rakett 🙂

 11. Jeg er usikker på om det er mulig å gjøre ingenting. Det kommer an på hva man legger i det. Selv er jeg opptatt av om det er mulig å skille mellom å være og å gjøre. Er ikke sikker på det. Jeg mener for eksempel at jeg gjør noe når jeg venter.

  For egen del er det ikke sånn at jeg gjør ingenting når jeg leser en bok eller hører musikk. Det er for meg på-kobling, ikke av-kobling. Men ofte på en god måte, (sanse)stimulerende når det er på et for meg avpasset vis. Og det er noe kroppen sier fra om, er min erfaring.

  Artig tema, dette her.

  • Gamle Ugle, ja artig tema, helt enig. Godt å filosofere og reflektere over tema som dette. OG, jeg er helt enig, dersom vi gjør ingenting, er vi vel ikke her eller hva?

   Tittet så vidt å bloggen din, den skal jeg utforske mer. Mange flotte dikt der som gir rom for masse refleksjon. Tusen takk for innspill og kommentar 🙂

   mvh Ingrid

 12. For meg som har ME (kronisk utmattelsessyndrom) er det å gjøre ingenting blitt til noe som ikke er godt å gjøre lenger. ..Man mister den der,» nå fortjener jeg en pause» Så man kan si at jeg lengter mer etter aktivitet.. Men det er bra for alle å koble ut i blandt tror jeg, meditere eller rett og slett ikke tenke på noen ting .:)

  • Hei Charlotte 🙂
   Takk for at du leser og kommenterer. Jeg har tidligere arbeidet som veileder for mennesker med ulike utfordringer og har i den forbindelse møtt flere med ME så da vet jeg litt om hva du sliter med. Jeg håper du får hjelp til og støtte slik at du etterhvert forhåpentligvis vil bli bedre og kan ha et større aktivitetsnivå. Lykke til Charlotte og en god helg ønskes 🙂

   mvh Ingrid

 13. Vi trenger å bli påminnet å ikke gjøre noenting. For meg er det viktig å ha gode folk rundt meg som minner en på å ta et pust i bakken. Sammen kan vi hjelpe hverandre til et mer balansert liv. I tillegg til nok søvn og hvile har også trening virkelig vært et fristed for meg. Både på treningsstudio til faste avtaler, eller når jeg tar meg en pause med min yoga som jeg har skrevet om her. http://christofferhovde.com/2014/05/05/yoga-for-wall-street-deg-og-meg/ . Takker for dine alltid hyggelige kommentarer og for en fin blogg å følge. Du motiverer Ingrid! Mvh Christoffer

  • Tusen takk Christoffer 🙂 Viktige innspill å ta med seg. Og ditto – Så bra at vi kan inspirere hverandre. Ønsker deg en strålende 17.mai

   mvh Ingrid

 14. Veldig bra innlegg Ingrid 🙂 Når jeg gjør «ingenting», som for meg er å slappe av uten kjas og mas, da ser jeg på mine favorittserier eller leser en god bok. Eller så er jeg på hytten i Jøsenfjorden. Hører på sjøen som skvulper og fuglene som kvitrer, og nyter den friske sjøluften – du vet at ingen huslige plikter venter og mobilen ligger inne på lydløs..Da kan jeg koble av hjernen litt og virkelig slappe av 🙂

  • Tusen takk Benedicte 🙂 Godt å lese at du også roer hodet og slapper av 🙂 Det trenger vi alle tenker jeg.

   Takk for at du leser og takk for dine oppmuntrende ord til innleggene mine. Setter stor pris på det

   Ønsker deg en strålende uke!

 15. Jeg skriver på en eksamensoppgave om nettopp «ingenting». Jeg forstår veldig godt hva du mener med å ikke gjøre noen ting. Når du sitter i en godstol og slapper av, så gjør du jo faktisk noe, du sitter i den stolen. Jeg synes dette er et interessant emne å skrive om. For hvorfor sier man at man ikke gjør noe, når det er faktisk det man gjør. Jeg tror at «ingenting» ikke finnes!

  Ha en fin dag😃

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s