Lykkeformelen?

IMG_0468Mange mennesker søker etter lykken som en drukkenbolt etter sitt hus, skrev den franske filosofen Voltaire

De kunne ikke finne den, men vet at den eksisterer

Men når de gode følelsene er utformet I hjernen og de ytre omstendighetene bare har innflytelse på trivselen I begrenset grad, er det bare en forklaring på denne motsigelsen: I vår jakt på lykken snubler vi ofte I våre egne ben.

Livslysten er medfødt skriver Stefan Klein i boken lykkeformelen.  Kriblingen når vi gleder oss, ekstasen under nytelsen og den varme strøm av sympati vi opplever, tilhører grunnutrustningen I hjernen. Disse gavene er dessuten livsnødvendige. Han skriver videre at mennesker kan være lykkelige under nesten alle omstendigheter. Omstendighetene bestemmer vår trivsel I langt mindre grad enn vi vanligvis forestiller oss. Omfattende studier viser at livslyst verken er et spørsmål om alder eller kjønn. Den avhenger ikke av intelligens, av barneantall eller av kontoens størrelse. En håndverker I Bangaldesh har andre, men ikke færre anledninger til å glede seg enn en som er ansatt I Norge. For begge – og for oss alle – dreier det seg om å benytte disse anledningene.

Forskning viser at lykkenivået vårt går i en u-kurve gjennom livet.

Vi er lykkeligst og mest optimistiske i tenårene, siden havner vi i en bunn i førtiårsalderen, for så å gå oppover igjen, særlig i årene mellom 60 og 69 år, ifølge Tidsskrift for Norsk Psykologforening.

IMG_0471Lykke er mer enn bare fravær av ulykke.
I hodet har vi egne brytere for de gode følelsene. Glede og lyst motvirker negative emosjoner som angst og sorg, slik vind fordriver tåke. Vi kan styrke koblingene for de gode følelsene ved bevisste øvelser. Og vi kan bevisst sette oss I situasjoner hvor vi reagerer med glede og lyst.

Kanskje viktigst for vår trivsel, er vårt forhold til medmennesker. Å sidestille vennskap og kjærlighet med lykken er ikke overdrevet. Den oppmerksomhet vi gir våre nærmeste, slår tilbake på oss selv.

IMG_0469Glede virker ikke bare på sjelen, men først og fremst på kroppen. Mange forskingsresultater har påvist forbindelser mellom kropp og sjel som vitenskapsmenn lenge har oversett. Varig angst og nedstemthet er en fare for sunnheten fordi de fremkaller stress. Og stress øker risikoen for å bli syk. Den som derimot har lært å holde sine dystre stemninger I tømme og stimulere sine gledsfylte opplevelser tar vare på sin kropp. Gode følelser motvirker stress og de skadelige følgene av det. De stimulerer til og med immunsystemet.

Psykolog Gunvor Marie Dyrdal, som har doktorgrad i positiv psykologi sier noe vi alle har hørt mange ganger:

Det å kjenne seg selv er viktig.
Finn ut hva du trives med
Finn ut hva som gjør deg glad og fornøyd, og gjør mer av det

Det å være bevisst hva du ønsker, hvilke verdier du har og hvordan du vil leve livet ditt, er viktig for hvilke valg du tar og for hvor tilfreds du blir med livet ditt

Og lykke – det er en øvelsessak. Her noen tips fra Gunvor Marie Dyrdal:

 • Vær til stede her og nå. Tren på å være oppmerksom på det som skjer når det skjer, heller enn å fanges i tanker om hva som har vært eller det som skal komme.
 • Lær noe nytt. Det å lære nye ting øker hverdagslykken. Du trer ut av komfortsonen, og får mestringsfølelse.
 • Dyrk gode relasjoner. Ta vare på de nære relasjonene og vennene du har. Det å knytte nettverk, og ha gode relasjoner, er viktig for å føle tilfredshet med livet.
 • Vær gavmild og gi. Forskning fra hele verden viser at det å gi til andre gir mer lykke enn kjøpe ting til seg selv. Men det handler ikke bare om gaver, men også om å gi av tiden din og av deg selv, gjennom å bidra i frivillige aktiviteter, leksehjelp, eller å stille opp for noen som trenger det.
 • Bruk kroppen og vær aktiv. Ta vare på kroppen din både gjennom fysisk trening, ikke bare i treningsstudio, men også ved å være utendørs. Det er den daglige aktiviteten som teller – ha det gøy i stedet for å gjøre trening til en plikt.

Ja, løp du etter lykken

Men helst I ro og mak.

For alle haster fremad

Men lykken springer bak

Bertholdt Brecht – Tolvskillingsoperaen

IMG_0467

 

 

8 tanker på “Lykkeformelen?

 1. Takk for en fin artikkel som jeg koste meg med. Jeg leste flere avsnitt høyt for min kone, og vi måtte le litt av at vi (iflg forskningen) nå befinner oss på bunn av u-kurven for lykke. Vi føler oss jo superlykkelige! – og i tillegg skal det bare gå oppover herfra 😀 Hva mer kan vi be om? (smiler bredt her nå kjenner jeg).

  LIvet kan virkelig være herlig – når vi velger å være oppmerksomme på det.
  Med ønsker om et godt NÅ.

  • Geir, takk for hyggelig kommentar 🙂 Ja og vi velger jo hva vi ønsker å fokusere på, og det er godt å få en påminnelse om det 🙂 «Lykkens hemmelighet ligger ikke i eiendom, men det å gi. Den som gleder andre blir selv lykkelig» André Gide

 2. Veldig gode og kloke ord som beskriver det akkurat slik som det er i hverdagslivet! 🙂 For min del prøver jeg å glede meg over de små tingene i livet mitt, mange har faktisk kommentert det, og synes det er imponerende mye jeg blir glad for. Jeg synes det er så godt å kunne bli glad for noe ‘lite’.

  Lykken er å se det smått, som blir stort i mine øyne 🙂 Fantastisk! Av og til er det selvfølgelig vanskelig å se lyset i tunnelen, for man fokuserer for mye på det som gjør ting vanskelig og kan kjøre seg fast i det.

  Så det jeg mener er at for at jeg skal få et meningsfyllt liv, så må jeg se de små tingene i livet, som noe stort. Fordi jeg føler jeg har litt for mange vanskelige dager i livet mitt også! 🙂

  Takk for det du delte! 🙂

  • Kjære Tanita – Lovise, jeg setter stor pris på kommentarene dine. Selv om du ennå er ung, har ikke alder alltid noe å si noe for å mestre livets opp – og nedturer. Du har gode refleksjoner og det tror jeg vil hjelpe deg også i framtiden til å finne de gode øyeblikkene og hva du skal fokusere på

   Jeg ønsker deg en strålende uke! OG tusen takk til deg som leser og gir av deg selv når du kommenterer innleggene mine. En stor takk til deg 🙂

   • Jeg tror grunnen til at jeg er veldig reflekterenede, er nok fordi jeg har opplevd mye i mitt liv til å være såpass ung, dessverre. Det er noe jeg har lært mye av forsåvidt, blitt fort voksen. Derfor prøver jeg å glede meg i de små tingene i livet, det er det som gjør meg glad. Nedturer blir dessverre veldig tungt motatt, men det er også motsatt, det skal lite til å glede meg med noe og det er jeg glad for 🙂

   • Så flott Tanita-Lovise. Viktig å glede seg over de små tingene i livet 🙂 Nå nyter jeg en deilig kopp kaffe mens jeg gleder meg over at du leser bloggen min, får noe ut av den og tar deg tid til å kommentere. Ha en fin dag 🙂 Nå er jeg klar til å ta fatt på dagens oppgaver

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s