Hvem bestemmer hva som er godt nok?

Noen har sagt at kvinner er generelt flinkere på pliktfølelse, klokskap og viljen til å lytte – og kvinner er flinkere å levere god stil I tide. MEN hva når pliktfølelsen og «flink pike syndromet» blir så sterk at det går på bekostning av at du ikke er god nok? Og hvem bestemmer hva som er godt nok? Du eller omgivelsene dine?

Jeg vokste opp som den midterste I en søskensflokk på 5, 4 jenter og en gutt. Min far var yrkesmillitær og min mor var en hardtarbeidende kvinne som I tillegg til å gå I full jobb, sydde de fleste klærne våre. Budskapet hjemmefra var å gjøre ditt beste, oppfør deg fint og vær hjelpsom og snill.

Oppveksten var preget av mye flytting og en familieøkonomi der alle måtte bidra med sitt. Jeg lærte meg raskt å tilpasse meg ulike dialekter og omgivelser, og min første jobb fikk jeg som 14 åring. Når en stadig kommer inn I nye miljøer, er den “nye jenta” I klassen, kan en velge å sette seg på bakerste benk eller plassere seg på første benk og rekke opp hånda. Jeg lærte tidlig å “rekke opp hånda”og “stikke fram hodet” og har bevisst valgt å sette meg på «første benk» både under utdanning og i arbeidslivet. For meg var det viktig å vise deltakelse, kunnskaper og engasjement både I skolen og fritidsaktiviter. Det var en selvfølge å komme hjem med gode karakterer.

22 år ble jeg for første gang bedt om å påta meg en lederstilling. Opptil flere av de ansatte I selskapet hadde lengre fartstid og erfaring, stemmen og støyen I mitt indre sa nei, men eierne hadde valgt meg og jeg aksepterte. De hadde tro på meg så da kunne jeg. Mange feil ble gjort underveis, men det var givende, lærerikt og utviklende. For kort tid siden traff jeg min tidligere leder. “Jeg så det tidlig, du hadde det I deg.”

Tenk at noen har en slik tro på deg! I 14 år arbeidet jeg for samme selskap. Da jeg levererte oppsigelsen min, gråt jeg. Jeg var blitt voksen, gift, fått barn og hatt en enorm utvikling både faglig og personlig, men erkjente at det var på tide å gjøre noe helt annet.

Til blogg, bra nok

I feeden på twitter fant jeg dette bildet i påsken lagt ut av Yvonne Fosser HR Direktør i HP.

Det kom mange innspill på bildet, blant annet :

 • Du kan
 • Gjør det
 • Bra nok
 • Tenk stort
 • Opplev mer
 • Godt nok
 • Bra nok

Hvis du kunne skrive et notat til deg selv som ung, hvilke to ord ville du sagt?

Ja, tenk om vi kunne gått tilbake I tid, til denne unge kvinne i sin første lederjobb og gitt henne noen gode råd.  Du er god nok! En ung kvinne med ambisjoner, pågangsmot og stor innsatsvilje, men likevel tanker om sin egen utilstrekkelighet.

Du klarer litt til, ikke gi deg ennå.Stå på! Budsjettene skal nås, kundene og de ansatte skal være fornøyd.

Til tider føles hodet som det skal sprenges, kroppen verker overalt, skuldrene er oppunder ørene, magen murrer – har ikke tid å spise, tar en kaffe og røyk så går det nok over. Denne unge kvinner har gode resultater å vise til, og sammenligner seg selv stadig med de som får det til bedre. I ledermøtene fokuseres det på resultater, og hun strekker seg derfor enda lenger for å få litt “sol på kroppen” – anerkjennelse for at hun gjør en bra jobb, er god nok. Hun jobber døgnet rundt, sover lite, spiser lite, familien ser henne nesten ikke, vennene forsvinner etter en tid. Hun har jo ikke tid til å pleie hverken familie eller venner. Det føles som det aldri blir godt nok for omgivelsene og derfor kommer ikke tankene til denne unge kvinnen at nå er det bra nok, jeg er god nok.

Ledelsen er godt fornøyd med arbeidet som utføres, men stemmen i det indre er ikke tilfreds.

Kunne dette vært deg?

Min selvinnsikt og selvfølelse kom med årene og erfaringen. Det handler om kontinuerlig jobbing med egen selvfølelse og å stole på seg selv.

Nå kan jeg si at vi må akseptere at feilgrepene også er en del av oss selv. Den strengeste dommeren I livet mitt er meg selv, og noe av det viktigste jeg kan gjøre for selvfølelsen er å godta meg selv, med alle mine styrker, feil og mangler.

Jakten på perfeksjonismen I dagens samfunn er skremmende, spesielt med tanke på unge som skal finne ut hvem de er. Vi er ikke perfekte, å ha god selvfølelse handler om å omfavne oss selv, også når det går dårlig. Thorvald Stoltenberg peker på at gjennom et langt liv får du kritikk som du synes er urettferdig. Men du får også ros som I grunner ikke er berettiget slik at dette jevner seg ut. Menneskets verdi blir skapt av hvem det er og ikke hvordan andre behandler det.

Mental trening er I skuddet for tiden. Det er viktig å huske at også mental trening for selvfølelsen er viktig. Du kan ha god selvtillit, men likevel dårlig selvfølelse.

Så husk, stol på deg selv , vær raus både på egne og andres vegne.  Og hugs – Alle trenger litt sol på kroppen – Me kastar ikje skygge på kvarandre!

 

13 tanker på “Hvem bestemmer hva som er godt nok?

 1. Takk Ingrid, fant bloggen din etter et tips på twitter nå på morgenkvisten. Ja, jeg kjenner meg igjen og tror mange kan gjøre det. Jeg vil lese mer! Ha en fortryllende avsluttning på påsken!

  • Så kjekt Ellen 🙂 Takk! Håper du finner mer du liker på #levmotivert . Ønsker deg en strålende avslutning på påsken. Her gjør vi oss klar til en siste fjelltur før hjemreisen

 2. Selv om jeg snart fyller 22 år og er ung og har framtiden min foran meg, så kan jeg virkelig sette meg inn i dette. Det er det presset med å være bra nok som jeg sliter med. Jeg er midt i en utdannelse til å bli barnehagelærer, men det er så vanskelig for det er så mange arbeidskrav som skal inn, som jeg ikke får bra nok til. Jeg har 3 år igjen på utdannelsen, så jeg har god tid til å komme på rett spor, men synes det er vanskelig! Jeg har mange å strekke meg opp mot i klassen min, men jeg vil jo helst klare meg selv og lære av erfaringer av praksis i barnehage osv 🙂 Nei, det er ikke enkelt å være ung heller i dag synes jeg. Tusen takk for din refleksjon om dette tema! 🙂

  Jeg håper jeg en dag kan si til meg selv og mene det, «jeg er bra nok slik som jeg er».

  • Tusen takk til deg for at du deler dine tanker med oss 🙂 Jeg er sikker på at du kommer til å gjøre en strålende jobb, og barna er heldig som blir kjent med deg. Gjennom refleksjon og dialog jobber du med egen selvinnsikt og selvfølelsen styrkes.. Husk også at du skal ha det kjekt mens du holder på også 🙂 Dette er noen deilige år som du siden helt sikkert vil tenke tilbake på med glede. Jeg ønsker deg lykke til, og du er bra nok allerede husk det 🙂

 3. Dette er en fin oppsummering av livet ditt til nå. Mulighetene ligger foran deg. Lev motivert og husk «rett i ryggen».

 4. Liker å lese det du legger ut på bloggen Ingrid. Du fremstår som utrolig reflektert og ikke minst menneskelig 🙂

 5. Ypperlig beskrevet og fortalt om ett viktig tema . Jeg tenker at syndromet kan fanges av den flinke som alltid var god nok, og at den så absolutt fanges av den som aldri har vært god nok. For hvem er jeg egentlig om jeg alltid bare var den som var best ? Og hvem er jeg istand til å være om jeg aldri var god nok ? Og hvor mye må jeg være for å være god nok ? Jeg øver meg på å være nok ! Det er en tøff øvelse – men veldig nyttig 🙂

  • Takk 🙂 og ja, jeg – må bare komme på det – når jeg har gått i fella – Du har helt rett 🙂 Bevisstgjøring og refleksjon, nyttig og veldig viktig Tanketrollet 🙂

   • Det er en hel verden som går i fella si hver dag- jeg også. Så du er slett ikke alene. Påminnelser om forskjøvet kunnskap skjer daglig 🙂 SÅ er det opp igjen 🙂
    Klem til deg- du ER nok ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s