Når en dør lukkes, åpnes en annen!

LagomeraDen gode livskvaliteten kommer ikke av seg selv , men må utfordres hver eneste dag.

Per Fugelli Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer psykisk helse som en tilstand av velvære der individet kan realisere sine muligheter, kan håndtere normale stressituasjoner i livet, kan arbeidet på en fruktbar og produktiv måte og har mulighet til å bidra overfor andre og i samfunnet.

God psykisk helse er altså en positiv tilstand – ikke bare fravær av sykdom og vansker. For meg handler livskvalitet mye om å oppleve glede og mening med det jeg gjør uavhengig om vi snakker om jobb, fritidsinteresser eller andre ting. Mulighet til å bruke mine personlige styrker, føle mestring og engasjement.

Graden av livskvalitet henger også sammen med helserelaterte gevinster som bedre fysisk og psykisk helse, sunnere livsstilvalg, sterkere nettverk og sosial støtte.Lykke og livskvalitet styrker også motstandskraften i møte med belastninger.

Wasim Zahid skriver i boken «På liv og død, en leges bekjennelser»: “I dag forventer vi det optimale I alle livets aspekter, alt skal være så nært opp mot fullkomment som mulig. En perfekt jobb som gir rom for kreativitet og selvutvikling.

Er det da slik at verdien av menneske er definert ut ifra vedkommendes innsats I den arbeidsaktive delen av livet ? Er det hva jeg jobber med og gjør som definerer hvem jeg  er og hvor mye jeg er verdt? Hvilke spørsmål er det vi ofte stiller mennesker vi møter?

Jo, HVA jobber du med? Eller, HVOR jobber du?

For mange er dette vanskelige spørsmål å svare på. Jeg har tidligere arbeidet som veileder og instruktør for mennesker som av ulike grunner sto utenfor arbeidslivet. Mange har fortalt meg at de mer eller mindre isolerte seg fra familie og venner fordi de så ofte ble stilt spørsmål som handler hva en jobber med eller hvor en jobber. Ikke så lett å svare når en har vært syk I lang tid, eller mistet jobben på grunn av overtallighet eller andre omstrukturinger.Noen forteller ikke en gang sin ektefelle at de har mistet jobben, men klynger seg håpet om at en ny jobb dukker opp snart.

Arbeid ER viktig for oss. For meg er mitt arbeid en stor del av min identitet og jeg er takknemlig for at jeg har en jobb å gå til. Å være i arbeid virker positivt på selvtilliten til de fleste.

Jeg har på nært hold opplevd venner som har mistet jobben og ble sjokkert over hvor fort de tunge og mørke tankene kom og selvtilliten og selvfølelsen ble mer og mer redusert etter som ukene gikk.Vi reagerer ulikt på det som skjer med oss underveis i livet, noen vekkes til aktivitet og kamp når livet butter imot, mens andre passifisertes og sliter med tunge tanker.

Livet er ikke noe eventyr. Ikke alt ender med å «leve lykkelige i alle sine dager», men det er heller ingen katastrofefilm med en «det går aldri bra » slutt. Finn frem til muligheter og sjanser og med litt flaks kan det rett og slett gå bra. 

Det er ikke så mye «hva» vi har i livet vårt som «hvem» vi har, som teller. David Baird En dør som lukkes kan åpne en ny dør til nye muligheter

Hva gir deg en høyere livskvalitet – det «gode liv» ?

Er det noe du selv kan kontrollere?

IMG_0291

6 tanker på “Når en dør lukkes, åpnes en annen!

 1. fint innlegg Ingrid (som vanlig) Det morsomme er at jeg har på blokka en skisse til innlegg med overskrift. «Å åpne dører betyr ikke nødvendigvis å lukke andre dører». Ikke helt ferdig enda, men i løpet av uken kanskje.

  • Spennende Ann – Christin 🙂 Gleder meg til å lese det. Jeg har flere ganger «funnet» blogginnlegg hos andre med liknende tema jeg har skrevet om, eller tenker å skrive om

 2. Det var ein nydelig bukett her på slutten. I går kjøpte eg meg ein fargerik tulipanbukett, som står på bordet og skin. Blomster smyg seg inn og gir litt kraft.
  Kva gir oss meining, påfyll og mot…
  Eg har stått utanfor arbeidslivet og opplevd at det var bruk for meg att. Det var godt å oppleve.
  Arbeidet mitt, som hos mange andre, krev ofte meir enn eg/ein har å gi.Ressursane «heng» ikkje i hop. Eg får ikkje tid til å gjere det eg tenkjer må til for at mål skal nåast. Den meiningsfulle jobben får litt lite meining.
  Det eg kan kontrollere midt i dette er å ta ein liten Time Out, og det skal eg. Eg skal finne påfyll og styrke i vegen ut og opp, skaffe meg ny oversikt frå små toppar 🙂

  • Og finne ut hva en skal bruke energi på er viktig for meg. Ikke alt som er like viktig 🙂 Time Out som verktøy er viktig i mange sammenhenger. Det hjelper ofte å lene seg tilbake, får et overblikk før en går videre 🙂 Ønsker deg en fin uke 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s