Nøkkelen til det gode liv?


IMG_0536
I vår kultur har det vært en økende interesse for ernæring de senere årene. Kokebøker og bøker om mat for å bli sunn og slank har fått plass på bestsellerlistene. Realityprogram på TV,  ”du blir hva du spiser”, ”the biggest looser” og andre lignende program, har et stort seerantall. Det er positivt at det skapes en økende bevissthet om at
påvirker oss, men det kan også være et tveegget sverd.

Mange blir forvirret at all informasjon og av de ulike rådene fra forskjellige retninger innen kosthold. En annen side av saken er at for de fleste mennesker er det et gap mellom det vi vet er riktig livsstil, og det vi gjør. Mange sliter med dårlig samvittighet, fordi de vet hva de ”burde spise”, men ikke klarer det.

Flere studier antyder at mennesker med pyskiske lidelser/problemer spiser dårligere enn andre. Likevel er kostsammensetning, vitaminmangel – mineralmangel og livsstil ofte svært oversette årsaker til f. eks depresjoner.

Selv ble jeg interessert i temaet da jeg i 2003 ble syk og måtte legge om kosten radikalt. Jeg opplevde at det var lite hjelp å få hos leger i forhold til kostanbefalinger. Den hjelpen jeg fikk var hos en naturterapeut og etter å ha fått tilbake energien, hadde jeg overskudd til å fordype meg mer i ernæring og kosthold.

IMG_0028Gjennom mitt tidligere arbeid som veileder/kursinstruktør for mennesker med ulike psykiske lidelser, erfarte jeg at mange fortalte om et kosthold hvor kaffe, røyk og sukker konsumeres i store mengder, mens inntaket av frukt, bær og grønnsaker er for lavt. En av de jeg veiledet i et halvt års tid sa:

Jeg vet at jeg gjør alt feil i forhold til kosthold og fysisk aktivitet. Før jeg ble syk, spilte jeg fotball, spiste forholdsvis sundt og røykte nesten ingenting. Nå lever jeg stort sett på kaffe, røyk og hvis jeg spiser en gulrot i uken så er det en økning på 100 % når det gjelder inntak av grønnsaker. Den aktiviteten jeg får, er inn og ut av bilen og heisen.”

Med mindre en har mistanke om intoleranse eller allergier overfor enkelte matvarer, kan de fleste av oss spise det meste. Spørsmålet er hvor mye og hvor ofte en skal spise de forskjellige næringsstoffene. Maten du spiser kan påvirke din helse både positivt og negativt – det må du velge selv og ta ansvar for. Det er vel det som ligger i å bli voksen, at man bestemmer selv hva man skal bruke sin energi og tid til. Jeg vet hva som fungerer for meg, du må finne ut hva som fungerer for deg.


Noen refleksjoner og tips til deg; 

 • Unngå å jage etter å bli en som ikke finnes
 • La være å sammenligne deg med summen av andres prestasjoner – alle er ikke så dyktige som du tror
 • Ved å strekke deg ½ mm mer om gangen vil du oppleve mestring og økt selvfølelse
 • Ved å styrke din egen selvfølelse – vil du lettere sette grenser uten å få skyldfølelse
 • Ydmykhet er å kjenne sin egen begrensning og rose andre for det de gjør og akseptere den de er
 • Vær deg selv – og kjenn etter hvordan du vil ha det
 • Våg deretter å si hvordan du vil ha det
 • Si til deg selv at du er god nok
 • Senk kravene til deg selv ( + menneskene rundt deg?)
 • Gode relasjoner demper stress
 • Lag rom for kjekke ting som gir deg påfyll
 • Sortering, prioritering og delegering: å velge bort er også en treningssak
 • Ta de verste jobbene først, og unngå å utsette ting som du må gjøre. Du vil ellers få mindre tid og bli enda mer stresset
 • Legg godt merke til det du faktisk får gjort og mestrer og gå fra dårlig til god samvittighet

Dette fungerer for meg

IMG_0528Dersom du ønsker å gjøre positive endringer i din livsstil så husk at varig endring tar tid, det krever motivasjon, planlegging og av og til tøffe prioriteringer. OG det er ikke alltid store endringer som skal til før du merker positiv forandring.

Hva fungere for deg?

Husk at en opplevelse av balanse og mestring fremmer god energi og helse

5 tanker på “Nøkkelen til det gode liv?

 1. På kjøkkenet mitt heng eit skilt der det står «Happiness is an inside job» 🙂

  Punkta dine her er viktige. kan sjå lett ut, men er det ikkje. Men som du skriv, små endringar kan også gi utslag.

  ha ei finfin veke.
  marieklem

 2. Dette er en side jeg gleder meg til å være med i. Jakten på det gode liv. Det som er så fantastisk er at vi alle tenker forskjellig når de definerer det gode liv for vi har ikke det samme kravene til livet.

 3. Tilbaketråkk: Vi må tro på at forandring er mulig for at forandring skal skje! | Levmotivert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s