Hvor mangt et hastig ord ville man ikke kjøpe tilbake med gull for å ha det usagt…..

188483_37Har du opplevd at før du vet ordet av det, kommer du med kommentarer/ innspill, og akkurat I det ordene kommer ut, skjønner du at det blir helt feil, men da er det allerede for sent å gjøre noe med det? Eller du har skrevet en mail, og I det du trykker på sendknappen skjønner du at dette kommer IKKE til å bli oppfattet slik du hadde tenkt? OG så begynner du å forklare og det blir bare VERRE og VERRE? 

Å tenke seg om har vi alle hørt er viktig. “Tenk før du snakker”,  – viktig? Ja, og til tider kan det være  kritisk for å unngå å komme opp I situasjoner som det kan være vanskelig å løse.

Da jeg vokste opp, skulle barn ses, men ikke høres. Vi fikk høre; husk at tale er sølv, mens taushet er gull.

Bildet er lånt fra PanaSonjaBåde som barn og ungdom hadde jeg mye å formidle, meninger om mangt, og ikke alt var like gjennomtenkt, selv om jeg sikkert mente jeg hadde fasiten på det meste! MEN engasjementet, kreativiteten  og entusiasmen var sterkt tilstede. I en alder av 22 år ble jeg bedt om å påta meg en lederstilling. OG som leder for ansatte som både var eldre enn meg, og hadde lengre fartstid i selskapet, hadde jeg mye å bevise. BULLDOSEREN kalte de meg når de snakket om meg på bussen på vei hjem fra jobb! Hun er så DOMINERENDE! Og det va kje bitten det løye som me seie I Stavanger – Ikke mye rom for andres meninger og innspill her….. Det skulle drives business med gode marginer! Lærekurven var bratt !

Anne -Mette skriver i sin bok «Mulighetsloven» – Hver tanke og hver intensjon vi utstråler, er energi. Når du kaster en stein i havet, påvirker krusningene hvert eneste atom i havet. Når vi retter gode intensjoner og tanker mot andre, påvirker vi alle omkring oss og videre utover. 

Etterhvert har en jo fått seg noen “på trynet” , møtt seg selv i døra, og lært at det er viktig og ikke minst nyttig å lene seg litt tilbake, være ydmyk for andres innspill før en konkluderer og  beslutter. Inkludere, lytte og være åpen for andres meninger. Andre kan jo ha bedre ideer og mer kompetanse enn det du har? La oss gjøre hverandre gode som vi sier på Jæren!

Så hvorfor er refleksjon så viktig?
Ved å reflektere, ser man flere sider ved en og samme sak og man har lettere for å forstå hvorfor ting er som det er. Det hjelper meg å se hvorfor jeg gjør det jeg gjør, og hva jeg egentlig burde ha gjort for å være mer i tråd med meg selv.

Da jeg var yngre, utålmodig og svært målbevisst, (det kan jeg fortsatt være) tok jeg ikke meg tid til å tenke gjennom hva som egentlig skjedde og hvordan jeg kunne håndtere det bedre. Dette førte til at jeg gjorde de samme feilene om og om igjen. Min påstand er at mange av dere som leser dette vil kjenne seg igjen og har vært I samme situasjon, ikke bare som ung, men også I voksen alder.

De ting som har en logisk forklaring er for de fleste ikke ikke så vanskelig å forstå. Har du kjent på at av og til er det slik at du vet hvordan ting er, men du har vanskelig for å sette ord på det fordi du ikke har tenkt så nøye gjennom det?

Questions backgroundDet å reflektere handler om å bli mer selvbevisst. Ved å bli mer selvbevisst så vet jeg mer om hvem jeg er, og hva som er riktig for meg. Det blir da lettere å ta gode og fornuftige valg og jeg kan stå for de valgene jeg har tatt. Av min mor har jeg lært at da kan du «Gå med hodet hevet og rak rygg».

Men å overføre dette til læringsarbeidet, den private sfære  eller arbeidet man gjør, er ikke alltid like enkelt. Å tenke seg om, å undre seg eller å reflektere i hverdagen er viktig, dette innebærer å:

  • Tenke over det man skal gjøre
  • Tenke over det man gjør
  • Tenke over det man har gjort

tjenester3 ill

Har du noengang havnet I en sitasjon hvor du ikke helt forsto hvordan du hadde havnet dit? Hva skjedde egentlig?

Å reflektere innebærer å tenke grundig gjennom episoder eller opplevelser som du erfarer. Når vi reflekterer, stopper vi opp et øyeblikk, setter tankene I “slowmotion” og vender tankene tilbake på noe. Vi reflekterer for stadig å kunne utføre arbeidet vårt bedre, eller for å bidra til å kunne endre ting enten det gjelder jobb eller i privatlivet. Som mennesker utvikler vi oss i samspill med andre, og refleksjonen kan bidra til at vi lettere ser oss selv i ulike situasjoner.

  • Hva gikk bra i denne situasjonen?
  • Hvordan havnet jeg I denne situasjonen?
  • Hvordan gjennomførte jeg denne situasjonen?
  • Hva kan jeg gjøre neste gang jeg kommer i en lignende situasjon?

Det kan fortsatt gå «litt fort i svingene» og jeg vil fortsatt gjøre feil i framtiden, men i dag er jeg istand til å si: Beklager, jeg tok feil og du hadde rett!

Tilbakemeldinger er utrolig viktig. Hvordan kan jeg bli en bedre leder – både I jobben og som leder I mitt eget liv uten refleksjon og tilbakemeldinger? Takk og pris at jeg har famile, venner og noen kollegaer som jeg reflektere sammen med, og som hjelper meg tilbake på sporet når jeg «gasser på for mye», mister retningen eller glemmer meg litt ut!

forsideill.3Hvordan er det med deg?  Sier du unnskyld eller beklager til de rundt deg når du tar feil eller har gjort noen urett? Eller er du en “Bulldoser” som bare kjører flatt alle hindringer du møter på veien uten å tenke gjennom om du burde gjort noe annerledes? Eller hvordan din atferd påvirker andre?

Verdier styrer oss daglig. Er verdisettet vårt godt fundert kan vi fungere som effektive ledere. Men refleksjon er en nødvendig øvelse for ledere i et moderne arbeidsliv. Refleksjon dreier seg langt på vei om å stille de riktige spørsmålene og gjerne besvare dem sammen med andre. Jeg tenker at refleksjon som verktøy er like viktig i samhandling med andre, ikke bare på arbeidsplassen din, men også sammen med famile og venner.

Er du bevisst din atferd  og hvordan du virker på andre? Reflekterer du omkring din atferd, dine styrker, begrensninger og utviklingsmuligheter? Har du noen du kan ”sparre” sammen med?

Et herlig faktum å reflektere over, er at ethvert menneske er skapt til å være en dyp hemmelighet og et mysterium for alle andre. Charles Dickens

6 tanker på “Hvor mangt et hastig ord ville man ikke kjøpe tilbake med gull for å ha det usagt…..

  1. Tankevekkande. Litt sårt å lese i kveld då eg nett har hatt ein privat samtale pr tlf som var tøff. Ikkje alltid at ein lærer av erfaring. No må eg lære.

    Marieklem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s