«Hva vi er er et resultat av hva vi tenker»

sladderFei for din egen dør

Barnelærdom overført fra min mor. Kom vi hjem og klaget på andre, var svaret: «Fei for din egen dør før du feier hos andre» eller «Ikke kast stein når du sitter i glasshus».

Hva ligger i disse gamle ordtakene?

Hvor ofte synes vi og mener noe om mennesker i vår nærmeste sfære uten å si det til dem? Tillegger dem egenskaper uten kanskje å ha noe annet grunnlag enn det vi har hørt fra andre?

Vi gjør oss opp en mening ut fra hvilke «briller» vi har på og hvordan vi ser verden. Kategoriserer i generelle vendinger og føler oss stolt når vårt bilde av verden er «riktig».

Er det enklere å skylde på andre når noe går galt enn å gå i seg selv og gjøre opp status? Kanskje ikke så lett? «På skolen hadde jeg så dårlig lærer, læreren kunne ikke lære fra seg så derfor fikk jeg så dårlig karakter i naturfag» var det en som sa til meg. Hvem er det sitt liv vi snakker om, ditt eller lærerens? Skal du la læreren styre livet ditt, eller tar du styringen selv?

Kjenn deg selv – Balansen i livet og selvfølelsen.

I boken «Raushetens tid», skriver Kathrine Aspaas om og «å holde sin svinesti ren». Hun skriver blant annet om misunnelsen, hovmod og grådighet. De syv dødssyndene omdøpes til de syv livshjelperne. Hjernen vår er faktisk konstruert for å være raus, hjelpsom og vennlig.

Vi må lære oss å vedkjenne oss våre egne følelser og
vite hvordan vi påvirker hverandre hele tiden.

Er jeg der jeg ønsker å være? Bruker jeg kreftene på det jeg virkelig tror på?

happy

Det er samme hva du blir bare du har det godt inni deg, sier min mann og jeg til våre barn. Vær snill med deg selv og gjør noe du synes er kjekt så kommer resultatene av seg selv.

Å ta vare på seg selv innebærer å bli bedre kjent med seg selv slik at en kan planlegge å styre livet sitt, sier psykiater Atle Roness i sin bok Deg og Ditt liv.  Altfor mange lever uten mål og mening; de overlater til andre eller til tilfeldighetene å velge for seg. For å være i stand til å ta vare på andre, må man kunne ta vare på seg selv. «Du skal elske din neste som deg selv» – egenkjærlighet er altså en forutsetning for nestekjærlighet. Jeg vil ikke gjøre meg til talsmann for selvnytelse eller egoisme, men for et liv i ansvarlighet.

takewhatuneed

Så, fei for din egen dør, hold din svinesti ren 🙂 Husk at hver gang du ikke tror på deg selv, er beslutningen enstemmig!

«Hvis du bevisst planlegger å være mindre enn det du er i stand til å være, må jeg advare deg om at du ofte kommer til å bli ulykkelig. Da kommer du til å vike unna din egen kapasitet, dine egne muligheter.
Abraham Maslow

Hva vi er er et resultat av hva vi tenker
Buddha

Les gjerne innlegget – Kunsten å leve

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s