Karisma

 «En god kommunikator har både evnen til å fange opp det som foregår i omgivelsene og sende fra seg de riktige meldinger. For at kommunikasjon skal kunne fungere, må den være toveis. Den som lytter, må oppfatte innholdet i ditt budskap. Og som formidler må du selv ta til deg og forstå de svar og kanskje også de motforestillinger som kommer fra den andre parten». Per Arne Watle ; Den rause lederen

Så lett og samtidig så vanskelig!

Jeg har vært så heldig å møte Deiric Mc Cann ved flere anledninger. Han har skrevet flere bøker, blant annet »Leadership Charisma». Karismatiske ledere kjennetegnes av at de er inspirerende, motiverende, har solid relasjonsintelligens og får folk med seg. De utvikler et arbeidsmiljø der de ansatte emosjonelt og intellektuelt forplikter seg til virksomhetens mål.Book-Cover-3d

Deiric skriver i boken sin at Karismatiske ledere fokuserer på menneskene rundt seg og hvordan disse skal bli deres følgere. De er som regel ekstroverte og spesielt gode på kommunikasjon. I tillegg er de er genuint empatiske.

Men karisma er ingen egenskap enkelte mennesker har og andre ikke. Ingen kan være karismatiske på egenhånd, det er i relasjon med andre man oppleves karismatisk eller ikke. Og karisma kan avhenge av kontekst og menneskene som er en del av konteksten. Boken er et verktøy og anbefaler steg som er viktig å jobbe medfor å utvikle din karisma. Karisma handler om atferd og selvtillit. Gjennom å sette deg mål som gir deg retning, kontroll over øyeblikket og sikrer at du gjør de riktige tingene, oppnår du selvtillit. Så snart du også klarer å visualisere målene blir de mer troverdige og oppnåelige for deg.

Deiric beskriver denne måten å fokusere på mål:

  1. Ha mål for alle aspekter i livet ditt, karriere, familie, personlig utvikling, helse osv.
  2. Skriv de ned, da er de lettere å visualisere
  3. Lag «ordbilder» for hvert mål
  4. Lag en miks av store, mellomstore og litt mindre mål, sett de inn i en realistisk tidsskala men la det være noe å strekke seg etter
  5. Ikke før deg selv bak lyset ved å tro at det å sette opp mål holder, lag en plan for hvordan du skal nå de
  6. Ta syretesten. Når du har satt målene – sjekk om du motiveres av disse

Selv om du ikke jobber som leder, eller har et ønske om å være karismatisk, kanskje du likevel kan dra nytte av noen av disse tipsene?

Smil til verden så smiler den igjen. Akkurat smilet er noe vi forbinder med karismatiske mennesker.

Les gjerne mer om Deiric her: http://blog.deiricmccann.com/

3 tanker på “Karisma

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s