Engasjement eller slit?

too-tired«Det er ingen som takker deg» for at du sliter deg ut på jobben!

Hmmm, den må jeg tygge litt på. Snakker vi om kunnskapsarbeideren er vel dette en holdning som for mange er vanskelig å forstå og til dels gammeldags? Å la seg drive til å gjøre en best mulig jobb ved hjelp av indre motivasjon er ingen nyhet. Arbeid skal vel først og fremst gi en belønning i form av tilfredshet, interesse og glede?

Her kan du lese mer om motivasjon av kunnskapsarbeidere

http://www.magma.no/forskningsbasert-viten-om-motivasjon-av-kunnskapsarbeidere

Jeg definerer ikke jobben min som et slit. Som ansvarlig for HMS, Kvalitet og HR engasjerer meg noen ganger i så stor grad at jeg  «glemmer både tid og sted». Skillet mellom jobb og fritid kan nok til tider bli utydelig, jeg leser mail etter jeg har gått hjem fra kontoret, og når vi er inne i travle perioder som nå, med revisjoner, implementering av nye systemer og annet, kan det bli lange, men kjekke og innholdsrike dager.

For mange kan det være vanskelig å sette grenser for hvor mye en skal jobbe. Det er ikke alltid så morsomt for de du skal være sammen med hvis tankene dine hele tiden går til jobben.  Jeg tenker det er viktig med en god balanse mellom jobb og fritid. Venner og familie er viktig for at en over tid skal klare å holde et høyt tempo. (Husk innlegget om sosial støtte).

Prioriteringer av hvilke oppgaver  som skal utføres er like viktig; hva skjer med deg hvis du har «mange baller»i luften, men ikke klarer ta de ned og gjennomføre/ferdigstille  de målene du har satt deg?

  • Klarer du holde fokus, eller blir noe «feid under teppet», og håper at ingen legger merke til det?
  • Hvordan står det til med selvfølelsen etter noen «nedturer» hvor du ikke kom i mål?
  • Har du tenkt at det kan være smart å sette seg færre mål? Delta i færre prosjekter/aktiviteter?
  • Klarer du skape rom i hverdagen for noe annet enn jobb?
  • Hvilke teknikker bruker du?
  • Er du tilgjengelig 24/7?
  • Hvor mange «tidstyver» har du i løpet av dagen?

I privatlivet er mobiltelefonen kalt de største tidstyvene når f eks foreldrene er sammen med barna. Et lite tips her er å skru av pushen på telefonen når du går hjem. Må du lese mailen som kommer med en gang den lastes ned, eller kan du vente? Hvis det er viktig, ringer de ikke sant?

Humor er en viktig ressurs og evnen til å pirre smilemusklene har stor betydning for motivasjon og livsglede. Som jeg skrev i innlegget om smilet, leter vi som foreldre etter det første smilet hos barnet og vi anstrenger oss virkelig for å frenkalle latteren hos det lille barnet. Selv trives jeg best sammen med mennesker som ler mye og skaper en god stemning rundt seg. God stemning er ikke noe du får, det er noe du skaper. Jeg fikk gleden av å høre Terje Vareberg sitt foredrag under personalkonferansen til Rogaland Personlforum. Han snakket om at det er mennesket som skaper resultater.

Ta deg et smil

LE       DEL           SE

Le sammen med dine kollegaer, venner og  familie

Del erfaringer og gleder.

Se hverandre og gi hverandre positive tilbakemeldinger

Overstående Le   del   se har jeg lånt av Terje. resten er fritt oversatt av meg

Det ble mange spørsmål  en mandag ettermiddag. Undring skaper refleksjoner for meg, kanskje kan det hjelpe deg også i dine tankeprosesser?

Smilet er den korteste distansen mellom mennesker – Victor Borge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s