«Øynene, tankenes speil»?

«Dine lepper sier nei, nei, dine øyne sier ja, ja!» Et utall av diktere har priset øynenes evne til å kommunisere. Det er nesten ubegrenset hvor mange tegn og signaler som kan formidles med øynene. Vi bruker øynene til å oppnå øyekontakt, unngå øyekontakt, holde fast blikket, flørte, se ned, «flakke med blikket», «himle med øynene», stirre stivt fremfor oss, eller rett og slett lukke dem.
Øyne

Jeg kan se det for meg…

Tenk på en sjokolade, og bildet av en sjokolade dukker opp i tankene. Tenk på et tall, og du ser det for deg. Svenske forskere har undersøkt hvor mye vi tenker i bilder, og oppdaget at tankebildene styrer øyenbevegelsene. Tenk på hva du kan få til med visualisering.  Kan du se det for deg? Du oppnår akkurat det du hadde bestemt deg for?

Hvor mye vi bruker mentale bilder i tankeprosessen er trolig avhengig av situasjonen og individuelle forskjeller i hvordan vi mottar og lagrer informasjon og løser problemer.

Vi snakker om verbale og visuelle tenkere. I visse situasjoner kan det være mer effektivt å løse problemer gjennom å tenke i bilder. Min datter lærte seg engelske gloser ved å tenke bilder. Jeg har truffet flere mennesker som gjennom visualisering og tankebilder jobber seg gjennom store oppgaver. Når denne prosessen med visualiseringen er ferdig, er oppgaven nedskrevet /ferdigstillt på svært kort tid.

At øyenbevegelser følger mønsteret fra visuelle tanker er et sterkt bevis på at vi faktisk har mentale bilder lagret i hjernen, sier Roger Johansson ved  Lunds Universitets Humanistlaboratorium. Når vi for eksempel skisserer ideer på papir, er det en metode for å avlaste arbeidsminnet, mener han.

Et gammelt ordtak sier at «øynene er sjelens speil». Våre eksperimenter viser heller at «øynene er tankens speil» er en riktigere tolkning, sier Johansson.

Husk dette neste gang du setter deg nye mål og bruk litt tid på å visualisere fram bilder/se at du når målet ditt

Ha en strålende helg alle sammen!

3 tanker på “«Øynene, tankenes speil»?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s