Sosial Støtte

IMG_1786Inspirasjon er noe vi alle har, men den trenger en hjelpende hånd for å komme frem!

Hvis du har fulgt mine innlegg om hvordan øke motivasjonen, har du så langt fått noen innspill om hvor viktig det er med visjoner og mål, bevissgjøring og forpliktelser samt det å tro på egen mestring. Sosial støtte handler om din opplevelse av å bli omfattet med kjærlighet og omsorg, å bli aktet og verdsatt, samt tilhøre et sosialt nettverk med gjensidige forplikteser. (Cobb 1976).

Noen velger å gjøre sine mål og planer synlig for familie, venner, kollegaer, legger det ut på statuslinjen på Facebook og/eller andre sosiale medier. Målene blir dermed ekstra forpliktende. Andre synes dette da stiller større krav til at en lykkes og redselen for og mislykkes blir for stor. Du må finne den metoden som passer best for deg ut fra hvilke støttespillere du har rundt deg og hvordan du opplever at noen følger med på det du gjør.

En fordel ved å involvere og engasjere de rundt deg, er at du kan få hjelp til å unngå fristelser, både på jobb og privat. For eksempel – dersom du har satt deg som mål å gå ned noen kilo, kan du be de rundt deg om å ta hensyn i forhold til sin atferd når de er sammen med deg. Kanskje kan de drikke den Colaen etter du har gått, eller spise sjokoladen før du kommer. Det og kun å stole på egen selvkontroll kan bli slitsomt i lengden, og da kan det være godt å ha noen som du har instruert til og «passe på».

I tillegg vil det å involvere andre gjøre at du kan få tilbakemeldinger underveis i prosessen. Du kan få støtte og oppmuntring når du møter motstand, og anerkjennelse og ros når det går bra. Dette kan for deg være viktige faktorer for å opprettholde motivasjon og mestringstro. I arbeidslivet i dag er det vanlig å få en mentor eller en fadder når en starter i ny jobb. Tanken er at en skal få støtte til å finne seg til rette som ny på arbeidsplassen samtidig som en får faglig opplæring og veiledning.

Setter du et mål om å bli bedre i form kan du avtale med en venn/kollega om å trene sammen/gå tur eller hva som passer. Da jeg trente meg opp til halvmaraton var jeg så heldig å ha min mann som treningskamerat. Vi støttet hverandre og «dro hverandre ut av døra « når en av oss synes det var tungt å komme seg i gang.

En av instruktørene på treningssenteret hvor jeg trener sier: «Du trenger ikke være motivert, bare møt opp så kommer motivasjonen underveis». Det skjer ikke noe før du begynner!

Den største oppdagelsen i vår generasjon er at du kan forandre ditt liv ved å forandre ditt sinn. (William James)

Hver gang du ikke tror på deg selv; er beslutningen enstemmig. (Ukjent)

I målHva vi er er et resultat av hva vi tenker (Buddha)

En av mine søstre (jeg er så heldig å ha tre!) tok dette bildet av oss rett etter vi hadde passert målstreken. Sigurd var i mål nesten 15 minutter før meg.  Det henger hjemme på kjøkkenet sammen med medaljene og minner oss hver dag på hva vi klarte hver for oss og hva vi mestret SAMMEN!

1 tanke på “Sosial Støtte

  1. Tilbaketråkk: Engasjement eller slit? | levmotivert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s