Hvordan øke motivasjonen?

Hvordan ligger det an med din motivasjon?

Har du opplevd at det er noe du ønsker å gjøre, oppleve, men så ble det ikke noe av det, eller du startet men kom ikke i mål?

Hva sier du til deg selv underveis?

Medalje1

Som jeg tidligere har skrevet, er motivasjon en ferskvare og det er derfor viktig å være bevisst på at motivasjon er noe du må jobbe med for å bygge opp hele tiden. Alle motiveres på forskjellig måte og ingen kjenner deg bedre enn du gjør. Det er likevel  mange faktorer som kan hjelpe deg  å holde fokus og opprettholde motivasjonen.

  • Visjoner og mål, langsiktig og korte mål hjelper deg å holde fokus og rette drivkraften din i riktig retning. For å oppnå gode mål lønner det seg å tenke SMART(E).

Spesifikke: Hva ønsker jeg oppnå?
Målbare: Når vet jeg at jeg har nådd målet?
Akseptable: For meg og omgivelsene mine.
Realistiske: Har jeg forutsetninger for å klare dette?
Hvor mye tid må jeg sette av?
Tidfestede: Sette en tidsramme for når jeg skal ha nådd målet mitt.
Enkle: Målene må være enkle

  • Bevisstgjøring og beslutning/ Forpliktelse. Det første steget på veien til å ta en beslutning om endring, er opplevelsen av at atferden din i dag er problematisk. I denne fasen er det mange som opplever å ha delte følelser til det å skulle endre atferd. Leste dere innlegget mestring hvor jeg viser til Ingvard Wilhelmsen og hans bok «Kongen anbefaler»? Da beslutningen om å slutte å røyke var tatt, var resten enkelt.

Dato/Tidspunkt – Når skal jeg starte?
Trening – Hvor ofte må jeg utføre aktivitetene/Handlingene?
Hvor mye innsats må til for at jeg skal nå målet?
Konkretisering – Kanskje bør jeg sette meg noen delmål på veien?
Hvilke aktiviteter/handlinger må gjennomføres underveis?

La meg eksemplifisere dette: Jeg satte meg et mål tidlig i februar 2011 om at jeg skulle løpe halvmaraton i september samme år og gjennomføre på under tre timer. For meg var det et enkelt, spesifikt, tidfestet og målbart mål. Det var også et mål som var akseptabelt for meg og mine omgivelser. Det ville koste mye tid for å nå målet og litt penger siden det innebar en flyreise til Oslo og hotellopphold samt nye joggesko.  For å nå dette måtte jeg sette av tid til å trene nok, mengdetrening slik at beina skulle tåle et så langt løp. Realistisk å klare for ei som i utgangspunktet ikke liker å løpe? Atferden måtte endres, jeg måtte oppføre meg som om jeg mente noe med dette. Altså, begynne å løpe to til tre ganger i uken.

I neste innlegg får du lese om hvorfor mestringstro og sosial støtte er viktig for at du skal opprettholde motivasjonen underveis til målet

4 tanker på “Hvordan øke motivasjonen?

  1. Tilbaketråkk: “Sett deg små mål underveis, da blir ikke veien så lang.” | levmotivert

  2. Tilbaketråkk: Make things happen! | Levmotivert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s